Van Bijsterveldt: 6 miljoen voor zij-instromers

Vanaf 1 mei 2009 start er een nieuwe regeling voor mensen buiten het onderwijs die een baan als leraar ambiëren, de zogenaamde zij-instromers.

Met de regeling wordt de overstap naar het onderwijs vereenvoudigd. Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag bekend gemaakt. Voor de regeling wordt 6 miljoen euro vrijgemaakt. De regeling is bedoeld voor het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs.

Vanwege de recessie overwegen meer mensen een baan als leraar. De komende jaren gaan er steeds meer leraren met pensioen waardoor de vervangingsvraag groot blijft. "Mensen met interesse in het onderwijs en met de juiste kwalificaties kunnen door deze regeling makkelijker worden omgeschoold tot leraar", aldus Van Bijsterveldt. Het aantrekken van talent van buiten de onderwijssector levert een sterke kwaliteitsimpuls in het onderwijs op.

Gebleken is dat voor scholen de financiële drempel vaak te hoog is om zij-instromers aan te nemen. De nieuwe regeling moet eventuele financiële belemmeringen om een zij-instromer aan te stellen, wegnemen. Na een goed verlopen assessment beginnen de zij-instromers direct in het onderwijs, terwijl zij daarnaast studeren. Van zij-instromers wordt verwacht dat zij binnen twee jaar een onderwijsbevoegdheid behalen.

De nieuwe regeling is een uitvloeisel van het advies van de Commissie Leraren onder leiding van Rinnooy Kan. In het Actieplan Leraren is opgenomen om onder bepaalde voorwaarden de zij-instroom weer te subsidiëren. "Met het miljard uit het actieplan Leraren maken we het lerarenschap aantrekkelijker. Ik verwacht dan ook dat er eerder gekozen wordt voor het onderwijs en tevens zij-instromers langer in het onderwijs blijven werken".