Weer veel interesse in lerarenbeurs onder docenten

Na de grote belangstelling voor de lerarenbeurs in 2008 hebben ook dit jaar veel docenten een aanvraag ingediend voor scholingsgeld.

In totaal willen 4.200 leraren in aanmerking komen voor een lerarenbeurs. De helft wil in aanmerking komen voor een masteropleiding. Dat maakt staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) donderdag bekend in Delft.

Op het Stanislas College reikt de staatssecretaris de eerste lerarenbeurzen voor dit schooljaar uit aan twee docenten. Uiteindelijk zullen 3.600 leraren een lerarenbeurs ontvangen. Volgende week worden de leraren daarover geïnformeerd. De regeling is bedoeld om leraren met een onderwijsbevoegdheid te stimuleren een andere en/of hogere opleiding te volgen. De lerarenbeurs is een van de maatregelen uit het actieplan Leerkracht van Nederland. Hiermee wordt de professionaliteit binnen het onderwijs bevorderd.

Naast een masteropleiding kiezen veel docenten voor een kortere opleiding om extra bekwaamheden te genereren. Van de aanvragen is ruim 56% van de docenten werkzaam in het (speciaal) primair onderwijs, 30% procent komt uit het voortgezet onderwijs en de rest is werkzaam in het beroepsonderwijs en volwasseneducatie. Volgens Van Bijsterveldt "toont het succes van de lerarenbeurs eens te meer aan dat docenten de ambitie hebben zich steeds te blijven ontwikken en op die manier bij te dragen aan de kwaliteit van het onderwijs".