Start campagne kindermishandeling: wat kan ik doen?

Vandaag is de landelijke publiekscampagne tegen kindermishandeling gestart. De campagne roept omstanders op om alerter te worden op signalen van kindermishandeling.

Tijdens een bijeenkomst in het Beatrix Theater in Utrecht gaf Gemma Tielen, directeur Jeugdzorg van Jeugd en Gezin, namens minister Rouvoet het startsein van de campagne. De campagne moet ertoe leiden dat mensen kindermishandeling beter herkennen, zodat het probleem eerder zichtbaar wordt en slachtoffers sneller worden geholpen.

Jaarlijks worden in Nederland ruim 107.000 kinderen mishandeld. Dat is ongeveer 1 kind per schoolklas. Nog niet de helft van hen komt terecht bij hulpverleners. Dat is veel te weinig. Namens minister Rouvoet benadrukte Gemma Tielen: ‘We willen dat mensen in de buurt van de slachtoffers, zoals vrienden, familie en omgeving, beter gaan opletten en signaleren.’ De meeste meldingen van kindermishandeling worden nu nog gedaan door mensen die beroepsmatig met kinderen te maken hebben.

Kindermishandeling, wat kan ik doen?

In een video roept minister Rouvoet omstanders op om niet met hun twijfel te blijven zitten, maar er iets mee te doen.


De campagne duurt minimaal 2 jaar, en omvat onder andere:

  • tv-spotjes, te zien vanaf maandagavond 23 maart

  • de website watkanikdoen.nl : hier kan iedereen terecht met zijn vragen, onzekerheden en twijfels

  • advertenties in ouder- en gezinsbladen, maar ook in bladen voor jongeren

  • specifieke informatie voor jongeren, via blogs en fora op internet