1,7 miljoen voor ICT projecten die bijdragen aan leefbaarheid in de wijk

Het kabinet heeft woensdag 25 maart 2009 ruim 1,7 miljoen euro uitgetrokken voor vier ICT projecten die bijdragen aan de leefbaarheid in de wijk. De projecten krijgen door deze steun de mogelijkheid om breder uitgerold te worden. Met de bijdrage stimuleert het Kabinet het gebruik van ICT om maatschappelijke problemen op te lossen.

De prijzen zijn uitgereikt in het kader van de 8e prijsvraag van het Actieprogramma Maatschappelijke sectoren & ICT. Het Actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT (M&ICT) geeft, sinds 2005, door middel van prijsvragen de mogelijkheid aan succesvolle, kleinschalig projecten om op te schalen. Hieronder een beknopte omschrijving van de vier winnende projecten.

  1. Welkom in onze wijk. Een voorstel dat erop gericht is via projectonderwijs (een GPS spel geïntegreerd in een digitale leeromgeving) jongeren een actieve en constructieve rol te laten spelen bij de inrichting van hun eigen wijk. Zo kunnen gemeenten en andere wijkbewoners jongeren actief bij de wijk betrekken en kan ook de overlast worden verminderd.
  2. Kijk mijn wijk! Dit project beoogt de opschaling van een bestaand concept van wijkjournaals, gemaakt door jongeren met behulp van film, foto en internet. Jongeren maken reportages rond thema's die specifiek op de wijk gericht zijn en interviewen hiertoe mede wijkbewoners. Hierin worden de jongeren begeleid door jongerenwerkers, docenten en mediakunstenaars. Deze aanpak stimuleert burgerparticipatie en zelfredzaamheid.
  3. NEXT wil de mogelijkheden die ICT biedt voor het werken met jongeren ontsluiten voor professionals in de wijken. De jongeren krijgen de mogelijkheid om onder begeleiding van jonge mediacoaches zelf media te maken en de mogelijkheden van internet en ICT te ontdekken en te benutten. NEXT is momenteel actief in 8 wijken verdeeld over 2 steden in Nederland.
  4. Versterking Buurtcommunity. Dit voorstel richt zich op verdere opschaling van een buurt/wijkgericht thuiszorgconcept, waarbij de buurt nauw wordt betrokken met de zorgprofessional als casemanager. De ICT functionaliteit richt zich daarnaast ook op zorgregistratie en communicatie in de zorgketen, zodat efficiënter gewerkt kan worden en de cliënten beter en goedkoper geholpen kunnen worden.

'Met de verstrekte financiële bijdrage kunnen de projecten verder worden uitgebreid.' Hierdoor kunnen volgens staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken meer wijken in Nederland van deze succesvoorbeelden profiteren.

Meer informatie:
Het Actieprogramma M&ICT is een initiatief van de ministeries van EZ, BZK, Justitie, V&W, OCW en VWS om maatschappelijke vraagstukken in de sectoren veiligheid, mobiliteit, onderwijs en zorg te helpen oplossen door slim gebruik van ICT. M&ICT is ondergebracht stichting ICTU. De prijsvraag beloont projectvoorstellen die er toe leiden dat succesvolle, kleinschalige ICT-toepassingen breder worden ingezet ("opgeschaald") binnen de keten of sector. Winnende projecten ontvangen een financiële bijdrage van 50 procent in de projectkosten, met een maximum van 1,2 miljoen euro . Meer informatie over het actieprogramma M&ICT is te vinden op www.m-ict.nl.

Voor de pers:
Edwin van Scherrenburg, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl