Digitale opleiding over aanpak kindermishandeling

De nieuwe digitale academie The Next Page over de aanpak van kindermishandeling leidt professionals op om kindermishandeling eerder en sneller te signaleren en aan te pakken.

‘Aan dergelijke informatie hebben professionals grote behoefte. Want wat doe je met je niet-pluis gevoel? Hoe zit het met het beroepsgeheim? Hoe begin je een gesprek met ouders of collega’s? Vragen waarop een bruikbaar antwoord nodig is.’
Dat zei directeur-generaal Van Gastel van Jeugd en Gezin, namens minister Rouvoet, tijdens het symposium ‘Kindermishandeling aanpakken is weerstanden overwinnen’ in het AMC in Amsterdam.

Namens de minister gaf Van Gastel het officiële startschot voor de digitale academie: ‘Uw betrokkenheid kan veel leed voorkomen en zelfs kinderlevens redden. Ieder slachtoffer is er één teveel. Daarom open ik graag dit e-learning programma. Het is opnieuw een stap in onze gezamenlijke aanpak van kindermishandeling.’

E-learning programma voor hulpverleners

Het e-learning programma ‘The Next Page’ biedt professionals een unieke digitale leeromgeving. De geheel nieuwe leerstof bestaat uit modules over signaleren, handelen en communiceren. De lesmodules worden per beroepsgroep op maat ontwikkeld. Een specifieke module voor artsen op de afdeling spoedeisende hulp biedt bijvoorbeeld veel medische informatie. De module voor leerkrachten gaat juist dieper in op het voeren van gesprekken met kinderen en ouders.
Vanaf 1 mei is het lesprogramma gebruiksklaar.

Samenwerking met Augeo Foundation

Augeo Foundation is een particuliere stichting die op een bedrijfsmatige manier geld, expertise en energie investeert in de aanpak van kindermishandeling. In 2008 hebben Jeugd en Gezin en Augeo Foundation een overeenkomst gesloten om inhoudelijk samen te werken aan het verbeteren van de deskundigheid van professionals. Met het Tijdschrift Kindermishandeling en de e-Academy The Next Page worden beroepskrachten geholpen om kindermishandeling eerder en beter te signaleren en aan te pakken.