Landelijke coördinatie bestrijding vastgoedfraude

Een landelijk team gaat regie voeren in een betere aanpak van vastgoedfraude in Nederland. Minister Hirsch Ballin en minister Bos van Financiën hebben de Nationale Regiegroep Aanpak Misbruik Vastgoed ingesteld. Met deze maatregel wil het kabinet dat de georganiseerde criminaliteit minder grip krijgt op de vastgoedsector.

In de regiegroep onder voorzittersschap van de ministeries van Justitie en Financiën zijn de belangrijkste organisaties op het terrein van bestrijding van vastgoedfraude vertegenwoordigd. De regiegroep stelt een plan van aanpak op hoe het misbruik en de criminaliteit in de vastgoedsector bestreden kan worden. Als daarvoor wet- en regelgeving aangepast moet worden, doet de regiegroep hierover voorstellen aan de ministers.

Nationale Regiegroep Aanpak Misbruik Vastgoed moet er voor zorgen dat de juridische en financiële dienstverleners uit eigen beweging, maar ook door externe druk, scherper omgaan met integriteit in hun handelen. Het toezicht op de vastgoedsector wordt verdiept en verbeterd. De vastgoedmarkt moet transparanter worden en fraudeurs en plegers van het misbruik worden door de samenwerkende fiscale, bestuurlijke en strafrechtelijke instanties harder aangepakt.