ondertekenen intentieverklaring NISB

Dames en heren,

Het is geen toeval dat ik juist in Heerenveen in een voetbalkantine sta. Heerenveen is een sportieve stad, altijd al geweest. Het voetbalstadion hier draagt de naam van jullie grote sportheld Abe Lenstra. En het Thialf stadion is natuurlijk in heel Nederland bekend van de schaatswedstrijden en de dweilorkesten.

Het is ook geen toeval dat al die sportieve inspanningen nu verzilverd zijn. Het ministerie van VWS heeft uw stad vorige week aangewezen als een van de vier nationale centra voor Topsportopleidingen (de zogenaamde CTO's). Dat is een hele prestatie, hartelijk gefeliciteerd daarmee!

Het leuke aan sport is dat je het vaak samen met anderen doet. Je wilt samen iets bereiken, een wedstrijd winnen. En als dat niet lukt, deel je samen het verlies. In sport leer je met die pieken en dalen omgaan die je ook buiten het veld tegenkomt, met respect voor elkaar.

Voor veel mensen zijn het sportveld of een kantine zoals deze belangrijke plekken.
Daarom zijn de mensen die hier elke zaterdag op het veld staan om een team te coachen, die na de wedstrijd de biertjes tappen en de kroketjes in het vet gooien ook zo waardevol. Zijn die ouders die op zaterdag de kinderen naar een wedstrijd buiten de stad willen rijden onmisbaar. Zonder hen zag het weekend er voor veel mensen heel anders uit.

Elke vereniging heeft vrijwilligers nodig om te kunnen bestaan. Voor sportverenigingen geldt dat zeker. Deze sector heeft maar liefst één miljoen vrijwiligers. En toch zijn er altijd handen tekort.

Dat hoeven niet altijd de handen van ouders of volwassenen te zijn. Een sportvereniging is juist ook voor jonge mensen een aantrekkelijke plek om de handen uit de mouwen te steken. Als jongeren mogen kiezen waar ze het liefst hun maatschappelijke stage lopen, kiest één op de drie voor de sportsector. Dat zegt toch genoeg!

Geweldig dus dat we hier vandaag op initiatief van het NISB een intentieverklaring tekenen om 12.000 stageplekken in de sport te creëren. Dat is dubbel winst, dat zijn twee gouden plakken: één voor de sportsector én één voor de jongeren die de stages gaan doen.

Een maatschappelijke stage geeft jongeren de kans om te ontdekken hoe leuk het is om iets voor een ander te doen en om zo verantwoordelijkheid te nemen voor anderen, voor hun buurt, voor de samenleving. En ondertussen smeedt het op een ontzettend positieve manier banden tussen mensen.

Maatschappelijke stage = maatschappelijke energie zeg ik wel eens. En energie is wat we nodig hebben bij het uitvoeren van de intentieverklaring die we vandaag gaan tekenen.

Het NISB is door de wol geverfd als het om maatschappelijke stages gaat, al sinds 2005 bent u actief op dit gebied. En dat heeft al een hoop mooie dingen opgeleverd. Mede door de inzet van het NISB speelt ook Sport Fryslan een actieve rol in de pilots.

Door deze samenwerking kunnen stages in de sport in grote aantallen en op allerlei manieren gerealiseerd worden: van leerlingen die keeperstrainingen geven aan jeugdvoetbalelftallen tot leerlingen die activiteiten organiseren op gebied van dropping en survival.

Om eind 2011 die 12.000 maatschappelijke stages gecreëerd te hebben, gaat u als NISB samenwerken met bijna alle provinciale sportraden in Nederland. Een aantal van hen is hier vandaag ook om de intentieverklaring te tekenen. Goed dat het NISB aansluit bij de netwerken die al bestaan, want via de provinciale sportraden kunt u gemakkelijker de slag maken naar de lokale netwerken.

Dat lokale niveau is belangrijk bij het organiseren van maatschappelijke stages. Ik zeg altijd: maak het vooral niet te ingewikkeld. Ga de zaak niet optuigen met ingewikkelde protocollen. Die stageplekken moet u met elkaar, met de gemeenschap, gaan regelen.

Sport heeft in het leven van veel jongeren een vanzelfsprekende plek. Maak daar gebruik van! Profiteer van hun eigen netwerk en stimuleer het eigen initiatief. En zorg dat u in beeld komt bij scholen en vrijwilligerscentrales. Dan ben ik er van overtuigd dat het gaat lukken om die 12.000 plekken te regelen. Ik wens u heel veel succes en heel veel plezier!