Van Uhm ontvangt Power to Change! prijs

De Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, heeft vandaag, op de dag van de Afghanistantop, de EFR Business Award ‘Power to Change!’ ontvangen.

De Economische Faculteitsvereniging Rotterdam (EFR), verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, reikt jaarlijks deze onderscheiding uit aan personen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. De prijs, gerelateerd aan het thema ‘Power to Change!’ is dit jaar toegekend aan generaal Van Uhm.

"The Power to Change! kan men op verschillende manieren interpreteren. Nergens is het echter beter zichtbaar dan in het werk dat het Nederlandse leger in Afghanistan onder uw inspirerend leiderschap verricht. Wanneer men de ontwikkelingen in mondiale vraagstukken wil veranderen is internationale samenwerking van onschatbare waarde, en daarom vindt de EFR dat een internationale conferentie over verandering niet compleet kan zijn zonder de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten. Door de toekenning van deze award aan u, wil de EFR blijk geven van haar bewondering voor uw leiderschap en voor uw grote inspanningen in The Power to Change!" aldus de dagvoorzitter.

Mensen in missiegebieden

Van Uhm gaf aan vereerd te zijn, maar droeg de prijs direct op aan zijn mensen: “Het zijn vooral onze mensen in de missiegebieden, zoals Afghanistan, die deze prijs verdienen. Zij zijn het die dagelijks een complexe taak vervullen. Zij moeten soms in een fractie van een seconde een beslissing kunnen en durven nemen. Zij zijn het die doortastend zijn: echte leiders die ervoor zorgen dat er verandering kan plaatsvinden.”

Andere prominenten die Van Uhm voorgingen zijn: Boutros-Ghali (toenmalig Secretaris Generaal van de VN), Barroso (toenmalig President van de Europese Commissie) en Trichet (toenmalig President van de Europese Centrale Bank). Maar ook prominente zakenlieden als Albert Heijn en Joop van den Ende gingen Van Uhm voor.