Minder mensen onverzekerd tegen ziektekosten

Op 1 mei 2008 waren er 171.000 onverzekerden. Een jaar eerder waren dat er volgens het CBS 231.000.

Man op een schoen loopt langs reclame van zorgverzekeraar.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend gemaakt heeft. Ruim de helft van het aantal onverzekerden zijn twintigers en dertigers. Ook blijkt uit de cijfers dat allochtonen vaker onverzekerd zijn dan autochtonen.

Voorlopige cijfers

Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat. De definitieve cijfers volgen in augustus 2009. Ook worden de cijfers over 2006 en 2007 herzien door het CBS. Het is gebleken dat het systeem dat gebruikt is voor de cijfers te kampen had met aanloopproblemen, waardoor het bestand niet volledig was. Als gevolg daarvan was er in eerdere metingen een onderrapportage van het aantal verzekerden. De definitieve cijfers over 2006 en 2007 over onverzekerden zijn daardoor waarschijnlijk lager dan waarvan aanvankelijk werd uitgegaan.

Terugdringen

Minister Klink wil het aantal onverzekerden in Nederland terugdringen. Hij heeft daarvoor een wetsvoorstel in voorbereiding, waarmee het mogelijk wordt onverzekerden op te sporen, aan te schrijven, te beboeten en te verzekeren.