Afgestoten marineschip dient onder Portugese vlag

Het fregat NRP Bartolomeu Dias wordt vandaag in Portugal officieel in dienst gesteld. Dit gebeurt tijdens een bezoek van defensieminister Eimert van Middelkoop aan zijn Portugese ambtgenoot Nuno Severiano Teixeira. De Bartolomeu Dias voer voorheen als Hr. Ms. Van Nes onder Nederlandse vlag. Begin dit jaar is de Van Nes aan Portugal overgedragen.

Hr. Ms. Van Nes, een multipurposefregat van de Karel Doorman klasse is in 1992 gedoopt en 2 jaar later in dienst gesteld. Het fregat heeft sindsdien ongeveer 1 miljoen zeemijlen (ruim 1,8 miljoen kilometer) afgelegd. Het afstoten van het M-fregat vloeit voort uit een plan om de marine zo aan te passen dat zij beter in staat is Nederlandse crisisoperaties en landoperaties in het buitenland te ondersteunen. Voor dit plan heeft Defensie opdracht gegeven voor de bouw van 4 patrouilleschepen.

Wapenfeiten
Na de aanslagen van 11 september 2001 patrouilleerde het Nederlandse schip in de Middellandse Zee. Het fregat ging daar wapensmokkel tegen als onderdeel van de internationale strijd tegen terrorisme. In 2003 escorteerde de Van Nes circa 50 schepen door de Straat van Ormoes en Bab al Mandab bij het Arabisch Schiereiland. Het fregat werd ook ingezet voor hulp aan getroffenen van de aardbeving op West-Sumatra in 2000 en na de orkaan ‘Felix’ in Nicaragua in 2007.

M-fregatten
De Van Nes was vernoemd naar de Nederlander Aert Jansse van Nes. Deze marineofficier leefde van 1626 tot 1693.
Portugal neemt ook het Nederlandse fregat Hr. Ms. Van Galen van dezelfde klasse over. Sinds 2005 stootte Nederland nog 4 M-fregatten af, 2 aan de Belgische en 2 aan de Chileense marine. De nauwe betrekkingen tussen de Portugese en Nederlandse marine werden vandaag nog eens onderstreept door de aanwezigheid van luitenant-generaal Rob Zuiderwijk, als Commandant Zeestrijdkrachten de hoogste vertegenwoordiger van de Koninklijke Marine.