Antwoorden op kamervragen van Poppe over gascontainers met schoolborden

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP/PSL-2931966

20 mei 2009

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Poppe aan minister Klink over gascontainers met schoolborden(2009Z04827)

Vraag 1

Is het waar dat er twee containers met schoolborden op het gasvak apart gezet zijn op een containerterminal in Rotterdam om ontgast te worden van het zeer giftige bestrijdingsmiddel 1,2 dichloorethaan omdat de douane de inhoud fysiek wil controleren? 1)

Vraag 2

Is het tevens waar dat nog acht containers van dezelfde zending gewoon zijn doorgelaten omdat de Douane geen aanleiding zag deze container ook fysiek op de inhoud te controleren? Zo ja, waarom vond de Douane dat aannemelijk? Zijn deze acht containers niet op aanwezigheid van gifgas gemeten en gewoon doorgelaten? Zo nee, bent u bereid, ter lering, de schoolborden door de hele keten heen te volgen en te meten op het vrijkomen van bestrijdingsmiddelen?

Vraag 3

Bestaat de kans dat bij het lossen van deze acht containers bij de ontvanger een risico voor de werknemers ontstaat? Zo ja, hoe gaat u dit risico voorkomen?

Vraag 4

Bestaat de kans dat de inhoud, schoolborden, bij de consument/ afnemers nog restanten van het giftige bestrijdingsmiddel 1,2 dichloorethaan bevatten? Zo ja, hoe gaat u voorkomen dat werknemers van de winkels en de klanten die deze borden kopen in aanraking komen met 1,2 dichloorethaan?

Vraag 5

Wat gebeurt er met de twee containers die wel op het gasvak zijn gezet? Wordt daarvan ook de inhoud (de schoolborden) doorgemeten op aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen? Zo ja kunt u de Kamer over de uitkomsten en over het vervolgtraject van de containers en de schoolborden informeren?

Antwoord 1 t/m 5

Er is getracht deze zending containers met schoolborden te traceren. Na zowel contact met de Socialistische Partij en het bedrijf dat deze containers zou ontgassen, als het raadplegen van de administratie van “operatie tegengas” en van de administratie van de Douane zijn de containernummers getraceerd. Onderzoek door de inspectiediensten en de Douane naar de containers met deze nummers leidt echter niet tot containers waarvan op grond van de ladingpapieren kan worden afgeleid dat zich hierin schoolborden bevinden. Volgens de ladingpapieren bevat deze zending containers andere producten zoals kleding, schoenen en speelgoed.

Overheidscontrole vindt bij containers plaats bij een selectie van de totale zending. Er worden geen complete zendingen apart gezet op het gasvak.

Over de aanpak na 1 mei van containers die op het gasvak worden geplaatst bent u geïnformeerd middels een brief over dit onderwerp die op 17 april door de minister van Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aan de Kamer is gezonden.

1) Bron: Eigen informatiebronnen.