CIZ-indicatiestelling versus ZZP-registratiesysteem

Hoe verhoudt GINO, het indicatiesysteem van het CIZ, zich tot het door zorgaanbieders gebruikt ZZP-registratiesysteem? Beide geven een advies voor een passend ZZP, gebaseerd op dezelfde technische algoritmen.

Zorgzwaartebekostiging

De gebruiker van het ZZP-registratiesysteem vult gegevens in over een cliënt en krijgt een advies voor een passend ZZP. Dit advies is gebaseerd op de zogenoemde algoritmen ZZP-advisering, die een relatie leggen tussen:

  • de mate van zelfstandig functioneren van de cliënt en leveringsvoorwaarde

  • de toegang tot verblijf en zwaarte van geboden zorg

De algoritmen genieten een hoge mate van instemming. Dit blijkt uit verschillende testen onder gebruikers. Zij beoordelen de gegeven adviezen op inhoudelijke gronden vaak als correct.

Beheerder algoritmen

Het CIZ is formeel beheerder van de algoritmen ZZP-advisering. Binnen GINO, het eigen registratiesysteem, gebruikt het CIZ de algoritmen als ondersteuning bij de indicatiestelling. Het CIZ zorgt dat zowel GINO als het ZZP-registratiesysteem dezelfde algoritmen gebruiken. Dit stemt het CIZ af met het ministerie van VWS, de beheerder van het ZZP-registratieysteem.

Scoren

Het 'scoren van de beperkingen' is een aandachtspunt bij het gebruik van de algoritmen ZZP-advisering. Als in GINO en het ZZP-registratiesysteem op alle beperkingen gelijk wordt gescoord, geven de algoritmen in beide registratiesystemen hetzelfde advies. De systemen werken immers met dezelfde CIZ-algoritmen. Is echter in een van beide registratiesystemen sprake van een verschil in de score, dan komen er uiteraard verschillende adviezen uit.

Advies ZZP

Een tweede aandachtspunt is dat de algoritmen een advies ZZP aanreiken. De gebruiker (de zorgaanbieder of de CIZ-indicatiesteller) beoordeelt dat advies vervolgens. Daarbij is het mogelijk om gemotiveerd van het advies af te wijken. Op grond van afwegingen die de gebruiker maakt, kan er toch voor een andere ZZP worden gekozen. Zelfs als beide systemen gelijkluidende adviezen opleveren.

AWBZ-zorg

Het blijft natuurlijk gelden dat alleen een CIZ-indicatiebesluit toegang geeft tot AWBZ-zorg. Het ZZP-registratiesysteem staat los van elke officiële aanspraak op AWBZ-zorg.