Starthandeling van de zwakke schakel Kust van Voorne

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

De temperatuur hoeft maar even boven de twintig graden te komen of Nederland trekt massaal naar het strand. Genietend van de zon laten de badgasten het zand tussen de vingers glijden, bouwen een kasteel of graven een kuil. Strandpret is ondenkbaar zonder zand.

Al dat zand lijkt zo gewoon, dat je er bijna niet meer bij stilstaat wat een geweldig materiaal het eigenlijk is. Het is natuurlijk, het is soepel en het is zacht. Tegelijkertijd is zand zwaar en sterk. Daarom kunnen we het zo goed gebruiken om de kust duurzaam te versterken en Nederland te beschermen tegen de stijgende zeespiegel.

Dat is wat er ook hier in de gemeente Westvoorne gaat gebeuren. Ik geef straks het startsein voor een groots werk op deze plek. Er komt een extra duinenrij van 130 meter breedte aan de zeezijde bij de Punt. En aan de zuidwestkust wordt het strand met ongeveer een meter verhoogd. In totaal is er maar liefst 2,5 miljoen kuub zand mee gemoeid. Dat is een bijna onvoorstelbare hoeveelheid.

Die enorme berg extra zand is nodig omdat we te maken hebben met een stijging van de zeespiegel. Dankzij het werk hier aan de kust van Voorne, is deze plek voor de komende vijftig jaar veilig voor het stijgende water. Tegelijkertijd geven we met het zand de natuur en de strandliefhebbers de ruimte. Veiligheid, natuur en recreatie gaan hier hand in hand. Zo houden we Nederland sterk en leefbaar.

Voorne is na het Flaauwe Werk de tweede zwakke schakel die het waterschap Hollandse Delta aanpakt. Het Flaauwe Werk is een schoolvoorbeeld van vlotte planning en dito uitvoering. Het doet me veel genoegen dat het waterschap zo enthousiast en voortvarend aan de slag is gegaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat u ook deze klus vlot zal klaren.

U staat hier in Voorne natuurlijk niet alleen. Overal in het land wordt deze jaren gewerkt aan het zogenoemde Hoogwaterbeschermingsprogramma. Waterschappen, provincies, gemeenten en de rijksoverheid zetten samen de schouders eronder om alle primaire waterkeringen van Nederland voor 2015 bestand te maken tegen de stijging van de zeespiegel. De Deltacommissie bevestigde vorig jaar nog hoe belangrijk dat is voor een veilige toekomst van ons land. Er wordt gewerkt aan bijna honderd dijken, dammen en duinen. Daarna is de Nederlandse kust zo sterk dat we met vertrouwen de komende vijftig jaar tegemoet kunnen treden.

Dames en heren,

We werken met elkaar aan de toekomst van Nederland. Wat mij betreft gaan de baggeraars vandaag nog aan de slag met die 2,5 miljoen kuub zand. Voorne is een belangrijke onderdeel van de Nederlandse kust. Dankzij het enthousiasme en de inzet van het waterschap en alle andere betrokkenen zal hier een stuk kust bovenkomen dat sterker en veiliger is dan ooit tevoren.