Nationale Risicobeoordeling Bevindingenrapportage 2008

In deze rapportage worden dreigingen langs één meetlat gelegd op basis van een vooraf overeengekomen model. Dreigingscenario’s voor bijvoorbeeld overstromingen, pandemieën en langdurige uitval van nutsvoorzieningen en voor incidenten met een moedwillige oorzaak worden op een eenduidige manier beschreven, onderbouwd met cijfers en geaggregeerd (de scenario’s zijn verkennend van aard en geven geen voorspelling van de toekomst). Op deze manier worden de risico’s voor de nationale veiligheid vergelijkbaar en wordt agendering van maatregelen mogelijk.

Doel is het beschermen van de vitale belangen van Nederland en het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting door rijksbrede regievoering. De nationale veiligheid is in het geding als vitale belangen van de Nederlandse staat en samenleving zo geschaad worden dat er maatschappelijke ontwrichting kan optreden. Het uiteindelijke doel is te komen tot een selectie van capaciteiten die ingezet kunnen worden ter vermindering van de waarschijnlijkheid en de gevolgen van dreigingen (zowel ter voorkoming van een dreiging als in de responsfase).

In 2007 zijn risico’s op de drie thema’s klimaatverandering, energievoorzieningszekerheid en polarisatie en radicalisering beoordeeld. Dit heeft in het voorjaar van 2008 geleid tot de eerste bevindingenrapportage in het kader van de nationale risicobeoordeling . In deze tweede bevindingenrapportage zijn niet alleen extra scenario’s voor de drie genoemde thema’s opgenomen, maar is ook een aantal thema’s toegevoegd. Het gaat om de thema’s verwevenheid boven- en onderwereld, ict-uitval en ernstige ongevallen.

In dit rapport worden de bevindingen van de nationale risicobeoordeling gepresenteerd. Het betreft een beschrijving van de gehanteerde methodiek (hoofdstuk 2), de scenario’s die input waren voor de NRB en de uitkomsten van de NRB (hoofdstuk 3). In hoofdstuk 4 is een eerste oriëntatie van benodigde capaciteiten uitgewerkt. Dit resulteert in hoofdstuk 5 in een agenda voor te versterken (specifieke en generieke) capaciteiten.