FIOD-ECD houdt vijf verdachten aan vanwege grootschalige productie amfetamine

De FIOD-ECD heeft dinsdag drie mannen en twee vrouwen aangehouden die vermoedelijk zijn betrokken bij de grootschalige productie van synthetische drugs. Het onderzoek is gestart door de Politie Midden en West Brabant en de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van het KLPD nadat op 18 oktober 2008 brand uitbrak in een illegaal amfetaminelaboratorium in Breda. Bij die brand raakte een Bredase brandweerman gewond.

In het laboratorium werd een niet eerder aangetroffen vaste stof in poedervorm omgezet in BMK, de bekende vloeibare grondstof voor de productie van amfetamine. Van deze tot dan toe onbekende, vaste stof, BMK bisulfiet, die nog het meest lijkt op vochtig zeezout, trof de politie in 24 volle verpakkingen 480 kilo aan. Daaruit kan eenvoudige wijze, zonder bijzondere chemische kennis ongeveer 254 liter BMK worden gemaakt. Die vervaardiging vond daar ook plaats in het laboratorium. Het BMK bisulfiet is vermoedelijk afkomstig uit Rusland.

Een liter BMK is goed voor de productie van ongeveer 500 gram droge amfetamine en meer dan 1 kilo natte amfetamine. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft berekend dat in het laboratorium in Breda ongeveer 850 liter BMK is gebruikt. Er werd op 230 liter BMK beslag gelegd. In het laboratorium is vermoedelijk ook cocaïne gewassen, teruggewonnen uit de stof of de voorwerpen waarin de drugs verwerkt waren.

In het strafrechtelijk onderzoek ontdekte de FIOD-ECD in een loods in Ooltgensplaat grote hoeveelheden drugschemicaliën (4492 liter en 1875 kilo), ketels, pompen, glaswerk en administratie. Het bedrijfspand in Breda en de loods in Ooltgensplaat bleken met elkaar verband te houden en werden vanaf 2005 gehuurd. Onder de aangehouden verdachte bevinden zich de huurders van de panden in Breda en Ooltgensplaat. Een van de aangehouden vrouwen heeft vermoedelijk bemiddeld bij de aankoop van goederen voor de productie van de synthetische drugs.

Rechercheurs van de FIOD-ECD hebben dinsdag in Rotterdam, Sint Willebrord en Breukelen de woningen, een loods en twee garageboxen van de verdachten doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, computers en mobiele telefoons. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.