4,8 miljoen voor werkgelegenheid in de zorg

Het kabinet trekt de komende 2 jaar euro 4,8 miljoen uit om de samenwerking tussen het UWV en de zorgsector te versterken. Het geld wordt gebruikt voor regionale samenwerking.

Twee vrouwen bij het UWV praten met elkaar voor een wand met vacatures.

Dat melden staatssecretaris Bussemaker en haar collega’s Klijnsma (SZW) en Van Bijsterveldt (OCW) op de conferentie Regionaal Arbeidsmarktbeleid Zorgsector op 11 juni.

Op 30 plekken wordt een extra voltijdkracht ter beschikking gesteld om de regionale samenwerking te stimuleren tussen de verschillende partijen, die actief zijn op de arbeidsmarkt in de zorg (onder andere zorginstellingen, onderwijsinstellingen, gemeenten, UWV, kenniscentra). Een goede regionale samenwerking geeft betere mogelijkheden voor werving en doorstroom van personeel. Juiste scholing en begeleiding aan geschikte kandidaten, ook met werkloosheid bedreigde werknemers en (niet) uitkeringsgerechtigden, dragen hieraan bij.

Cliënt centraal

Bussemaker vindt het belangrijk dat binnen de zorgsector de cliënt centraal blijft en dit kan alleen als er voldoende personeel is. 'Iedereen die zorg nodig heeft, moet deze kunnen krijgen en wel zorg die kwalitatief goed en toegankelijk is, o.a. door de aanwezigheid van voldoende zorgpersoneel.'

Afstemming

De staatssecretarissen stellen nadrukkelijk dat het niet de bedoeling is dat er zomaar mensen bij zorgwerkgevers worden geplaatst. Vandaar dat goede afstemming tussen de werkgevers en de werkpleinen nodig is om aan te sluiten bij de wensen en de mogelijkheden van zowel de werkgevers als potentiële werknemers.