Brief aan de Tweede Kamer met kabinetsreactie Taskforce Management Overstromingen

Mede naar aanleiding van de rampzalige overstroming van New Orleans in 2005 stelde het kabinet in 2006 de expliciete doelstelling om in Nederland te komen tot een goede organisatorische voorbereiding op overstromingen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2006–2007, 27 625, nr. 77). Uit onderzoek was naar voren gekomen dat er belangrijke tekortkomingen op dat gebied waren, in het bijzonder bij de planvorming en regievoering.

Deze processen zijn bij het management van grootschalige overstromingen bij uitstek interbestuurlijk van karakter. Daarom is vervolgens een bestuurlijke Taskforce Management Overstromingen (TMO) ingesteld met als opdracht om gedurende twee jaar een impuls te geven aan het niveau van voorbereiding (Stc. 11 december 2006, nr,. 241). De opdracht noemde een aantal verbeterthema’s. Belangrijk onderdeel van het thema “oefenen” was de organisatie van de landelijke overstromingsoefening Waterproef in november 2008. De TMO heeft deze oefening als vliegwiel voor de gehele opdracht gebruikt.

De bevindingen van de TMO en de evaluatie van de nationale oefening Waterproef treft u bijgaand aan. Na een korte weergave van de kern uit beide rapporten geeft dit standpunt een beeld van de manier waarop het kabinet het bereikte niveau van organisatorische voorbereiding wil behouden en onderdelen hiervan verder wil versterken.