Commandanten krijgen beeld bij Purple Nectar

Delegaties van de verschillende krijgsmachtdelen bezochten vandaag in Havelte de commandopost van oefening Purple Nectar ‘09. Op grote schermen projecteerden luchtmacht, marine, marechaussee, landmacht en NLR hun informatie. Zo keken de commandanten live met de oefening mee.

Het gezelschap bestond onder meer uit Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, de generaal-majoor van den Broek en andere commandanten. Zij zagen ter plekke hoe alle informatie binnenkwam, hoe deze aan elkaar gekoppeld werd en gebruikt om de gebeurtenissen in het scenario van Purple Nectar ‘09 in goede banen te leiden.

Toekomstmuziek
De commandanten kregen bij binnenkomst uitleg over de opzet, de mogelijkheden en de benodigde techniek. Ook de uitdagingen die er nog liggen kwamen aan bod. De talloze mogelijkheden, die de oefening nu al oplevert, smaken naar meer. De oefenleiding vroeg daarom steun van de commandanten voor een vervolg op Purple Nectar.

Deeloefening Purple Nectar

Hr. Ms. Johan de Witt oefende gisteren bij de Marnewaard een amfibische operatie en evacuatie van burgers in het nauw. Hierbij kan worden gedacht aan vluchtelingen, maar ook aan de ontruiming van een ambassade. Ook deze deeloefening viel onder Purple Nectar.

Op (gespeeld) verzoek van de lokale autoriteiten assisteerde de marine bij het evacueren van ‘burgers’. Ex-marineofficieren, die als figuranten fungeerden, werden na een identiteitscontrole naar de Johan de Witt getransporteerd. Daar kregen ze een warme maaltijd en een bed.

Bekijk de foto's van Purple Nectar '09.