Minister Cramer start Greenovator Tour

'Duurzaam ondernemen is uit. Want elke vorm van ondernemen moet per definitie duurzaam zijn. Het is asociaal als je nog onderneemt op een onduurzame manier', aldus Igor Kluin van het bedrijf Qurrent, tijdens de eerste Greenovator Tour op de Technische Universiteit Delft. Hier kwamen studenten, ondernemers en bestuurders bij elkaar om te kijken en luisteren naar innovatieve ideeën en producten.

Minister Cramer (Ruimte en Milieu) presenteert de tour. 'Onze toekomst vraagt duurzaamheid als onlosmakelijk onderdeel van ons handelen. Dat betekent dat welke studierichting jullie ook kiezen, er altijd een invalshoek is die tot duurzaam handelen leidt', aldus de minister voor een gehoor van ruim 100 Delftse studenten.

Noodzaak
De minister benadrukte de kracht van samenwerking: 'Het is goed leven hier. Maar de noodzaak ons aan te passen is onverminderd. Na het maken van ons land, gaat het nu om de kwaliteit ervan. Ruimte, schoon water, schone grond en frisse lucht. Alle duurzame oplossingen in het verleden kwamen in samenwerking tot stand. Studenten, wetenschappers, ondernemers: als collectief kunnen we Nederland veranderen, en opnieuw het onmogelijke mogelijk maken.'

Ideeën
Het onmogelijke mogelijk maken gaat in deze tijd gepaard met extra opdrachten: aanpassing aan, en beheersing van een veranderend klimaat en zuiniger gebruik van grondstoffen. De Greenovator tour laat zien dat dat kan. In Delft presenteerden 3 studenten hun innovatieve ideeën:

  • een fitnessfiets die energie opwekt;
  • de rebicycle, een fiets volledig gemaakt van duurzaam hout uit een regio, die ook verkocht wordt in die regio en dus nauwelijks tot verspilling leidt;
  • een idee om Curaçao volledig te laten voorzien van eigen energie, dankzij koude-warmte opwekking vanuit de oceaan.

Daarnaast lieten bestaande ondernemers zien welke mogelijkheden er zijn om duurzame producten en diensten te leveren. Zoals het opzetten van bedrijventerreinen en woonwijken die hun eigen energie opwekken, electrische auto's, of een speedboot op zonne-energie .

Durf
Belangrijkste boodschap van alle gasten van de eerste Greenovator tour was: geloof in je idee, durf je droom na te streven. Duurzaamheid is de toekomst en wees er snel bij. En met een knipoog kreeg de Universiteit Delft nog de boodschap om wat meer ambitie te tonen om snel in de eigen energieproductie te gaan voorzien.

Greenovator tour
Doel van de tour is om jonge mensen in heel Nederland enthousiast te maken voor duurzaam ondernemerschap. Dat gebeurt doordat jonge ondernemers vol enthousiasme laten zien welke producten ze in de markt hebben gezet, of welke ideeën ze hebben. Ook verstrekt de tour informatie hoe je ondernemerschap aanpakt en brengt het jongeren met innovatieve ideeën met elkaar in contact. Na de zomer brengt minister Cramer de Greenovator tour op de andere universiteiten en hogescholen. Via www.greenovators.nl kunnen jonge mensen met elkaar in contact treden over innovatieve ideeën, producten en diensten.