Oproep: vrijstelling lokale belasting voor iedereen met laag inkomen

Alle gemeenten zouden inwoners met een laag inkomen automatisch de lokale belastingen moeten kwijtschelden. Deze oproep deed staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag tijdens het voorjaarscongres van Divosa, de vereniging van sociale diensten. Zij stuurt hierover vandaag samen met staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een brief naar de gemeenten.

Mensen vragen om uiteenlopende redenen niet om kwijtschelding van lokale belastingen terwijl zij daarvoor wel in aanmerking komen. Zij weten niet dat zij er recht op hebben, zien op tegen de papieren rompslomp of denken dat het niet de moeite waard is.

Gemeenten kunnen door koppeling van bestanden nagaan wie voor kwijtschelding in aanmerking komen. Mensen hoeven er dan alleen de eerste keer om te vragen, daarna kan de gemeente de vrijstelling jaarlijks automatisch verlenen.

De afgelopen jaren is hiermee proefgedraaid in Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Zaanstad. Sinds vorig najaar mogen alle gemeenten de lokale belastingen kwijtschelden. Zo’n honderd gemeenten doen dit inmiddels ook.

Staatssecretaris Klijnsma en staatssecretaris Bijleveld hebben de wethouders van de overige gemeenten opgeroepen ook over te gaan tot automatische kwijtschelding. Zo blijft er geen geld op de plank liggen waar mensen recht op hebben. Bovendien scheelt het de gemeenten administratief werk. Dit past binnen het kabinetsbeleid om de administratieve lasten terug te dringen.