4,8 miljoen beschikbaar gesteld om werkgelegenheid in zorgsector te versterken

Het kabinet trekt de komende twee jaar 4,8 miljoen euro uit voor betere ondersteuning van de zorg bij het vinden van personeel. Het geld wordt onder meer besteed aan de samenwerking tussen het UWV en de zorgsector om de regionale werkpleinen beter te laten functioneren voor de zorg. Dit hebben staatssecretaris Klijnsma (SZW) en haar collega’s Bussemaker (VWS) en Van Bijsterveldt (OCW) bekendgemaakt op de Conferentie Regionaal Arbeidsmarktbeleid Zorgsector van 11 juni in Amersfoort.

Het extra geld is onderdeel van de extra maatregelen voor het crisispakket voor de arbeidsmarkt. Daarin is nadrukkelijk ook gekeken naar de zorg, waar veel vraag naar personeel is. Met het nu beschikbaar gestelde geld kunnen onder meer in 30 regio’s regionale netwerken beter functioneren en meer voldoen aan de behoefte van werkgevers in de zorg. Dit bevordert de werving van personeel en de doorstroom van de ene naar de andere sector. Juiste scholing en begeleiding aan geschikte kandidaten, ook met werkloosheid bedreigde werknemers en (niet) uitkeringsgerechtigden, dragen hieraan bij.

Klijnsma: “De zorg heeft nu extra, kwalitatief goed personeel nodig maar ook over drie, vijf en tien jaar. Sterker nog: de vraag naar personeel zal in de zorg alleen maar verder toenemen. De zorgsector moet nu alles op alles zetten om mensen aan te trekken die door de economische crisis hun baan verliezen. Het mes snijdt aan twee kanten. Enerzijds blijven mensen aan het werk, anderzijds wordt er concreet gehoor gegeven aan de toenemende zorgvraag”

Voor Bussemaker is het belangrijk dat binnen de zorgsector de cliënt centraal blijft en dit kan alleen als er voldoende personeel is. “Iedereen die zorg nodig heeft, moet deze kunnen krijgen en wel zorg die kwalitatief goed en toegankelijk is, o.a. door de aanwezigheid van voldoende zorgpersoneel.”

De zorg heeft niet alleen belang bij nieuwe medewerkers vanuit de zorgopleidingen, maar ook dat werknemers die een overstap naar de zorgsector zich kunnen omscholen. “Met relevante werkervaring kunnen mensen zich via het Ervaringscertificaat en duale trajecten laten herscholen. Het leerwerkloket helpt deze mensen hierbij”, stelt Van Bijsterveldt. Ook wil zij dat bestaande werknemers in de zorg zich verder ontwikkelen. “Door verdere scholing van werknemers die al in de zorg werkzaam zijn, komt er ruimte voor nieuwkomers die veelal starten op mbo-1 en 2 niveau. Een kwaliteitsimpuls voor de zorg en ruimte voor nieuw gemotiveerd personeel.”

De bewindslieden stellen nadrukkelijk dat mensen niet zomaar bij zorgwerkgevers moeten worden geplaatst. Goede afstemming tussen de werkgevers en de werkpleinen is daarom nodig om aan te sluiten bij de wensen en de mogelijkheden van zowel de werkgevers als potentiële werknemers. Klijnsma: “Het werken in de zorg is een prachtig beroep, maar het brengt ook de nodige verantwoordelijkheid met zich mee. Om dit goed te doen is zowel een zorgvuldig re-integratietraject als inspanningen en tijd nodig. Juist hiervoor heeft het kabinet geld beschikbaar gesteld.”

Er zal ook meer moeten worden geïnvesteerd in de re-integratie van niet-uitkeringsgerechtigden, in het bijzonder allochtone vrouwen. Zij zijn een belangrijke schakel om de arbeidsparticipatie te verhogen. De drie staatssecretarissen roepen de gemeenten daarom op om het daarvoor beschikbare gestelde geld gericht in te zetten.