Actal stopt toetsing regelgeving VROM

Actal stopt met voorafgaand toetsen van administratieve lasten van voorgenomen VROM-regelgeving. Actal vindt dat VROM haar zaakjes goed voor elkaar heeft, omdat het beperken van regeldruk en administratieve lasten aantoonbaar verankerd is binnen het ministerie.

Dat hebben minister Jacqueline Cramer (Ruimte en milieu) en Actal-voorzitter Steven van Eijck op 11 juni afgesproken. Na LNV is VROM het tweede departement dat niet meer verplicht vooraf bij Actal te rade hoeft te gaan.

Kritisch
Actal adviseert sinds 2000 het kabinet en parlement over de administratieve lasten van regelgeving. Ministeries moeten kritisch en vanuit het perspectief van burgers, bedrijven, professionals en mede-overheden naar nieuwe regels kijken. Zo schenken ze aandacht aan regeldruk, administratieve- en uitvoeringslasten. Actal is tevreden over de manier waarop VROM dit doet. Vanaf nu voert Actal daar geen onafhankelijke toets meer op uit.

Blijvende aandacht
Met het regeldrukprogramma Slimmere regels, beter uitvoering, minder lasten vermindert VROM tot en met 2011 400 miljoen aan administratieve lasten. Het departement heeft, ook na 2011, de aandacht voor regeldruk structureel in de organisatie verwerkt. Ook zoekt het nieuwe manieren om de regelgeving lastenvriendelijker te maken. Zo krijgt aandacht voor regeldruk een plek in opleidingen en in beleidsevaluaties. Bovendien blijft het verplicht om de berekening en beschrijving van administratieve lasten in de toelichting van de regelgeving op te nemen.

Tussentijdse evaluatie
De afspraken tussen de ministeries en Actal gelden tot 1 juni 2011. Die datum valt samen met het einde van het adviescollege. Actal evalueert de VROM-regelgeving in juli 2010 tussentijds met een steekproef.