Antwoorden op kamervragen van Weekers, De Nerée tot Babbericht, Schinkelshoek en Blom over grensoverschrijdend ambulancevervoer

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2936423

11 juni 2009

Antwoorden van minister Klink, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, op de vragen van de Kamerleden Weekers (VVD), De Nerée tot Babberich, Schinkelshoek (beide CDA) en Blom (PvdA) over grensoverschrijdend ambulancevervoer (2009Z10561).

Vraag 1

Herinnert u zich dat op initiatief van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad al vanaf 2000 wordt gewerkt aan een overeenkomst tussen de Beneluxlanden over het grensoverschrijdend ambulancevervoer?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Herinnert u zich de antwoorden van uw ambtsvoorganger op Kamervragen van de leden Weekers, Hessels en Blom, d.d. 2 februari 2007, waarin werd aangekondigd dat een samenwerkingsovereenkomst tot grensoverschrijdend ambulancevervoer medio 2007 zou worden ondertekend?

Antwoord 2

Ja.

Vraag 3

Is het waar dat, hoewel de tekst van het verdrag begin 2007 nagenoeg volledig afgerond klaar lag, het tot op heden niet mogelijk bleek te komen tot ondertekening en dat zulks nu voor 2009 in het vooruitzicht wordt gesteld?

Vraag 4

Waarom is het voornoemd verdrag tot op heden niet getekend?

Antwoord 3 en 4

Reeds in 2007 was Nederland akkoord met de tekst van het verdrag en bereid dit verdrag te ondertekenen. Er is daarom in 2007 door Nederland een bijeenkomst georganiseerd om het verdrag te ondertekenen. Uiteindelijk is ondertekening niet doorgegaan vanwege inhoudelijke bezwaren aan Belgische zijde tegen bepaalde delen van de tekst van het verdrag.

Vervolgens is vorig jaar onder leiding van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad wederom overleg gevoerd. Dit heeft geresulteerd in aantal afspraken, waarbij zowel Nederland als België een aantal punten nader moet uitwerken. Er is nog geen vervolgafspraak gemaakt.

Vraag 5

Kunt u het daarheen leiden dat het ambulanceverdrag nog deze maand wordt getekend? Zo nee, wanneer kan ondertekening dan wel worden verwacht?

Antwoord 5

Ik neem op korte termijn contact op met zowel de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad als mijn Belgische collega’s over het afronden van dit verdrag. Ik streef ernaar het verdrag snel te ondertekenen, maar wil geen onterechte verwachtingen wekken door toe te zeggen dat het verdrag deze maand kan worden getekend. Het eerdere concept zal nu aangepast moeten worden aan de op stapel staande invoering van de Wet Ambulancezorg. Ook is de voortgang natuurlijk afhankelijk van de mate waarin mijn Belgische collega’s voortgang kunnen boeken.

Vraag 6

Bent u bereid de Kamer en de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad onverwijld te informeren zodra ondertekening heeft plaatsgevonden, en als de in vraag 5 gevraagde termijn niet wordt gehaald zulks onder opgaaf van redenen te vermelden?

Antwoord 6

Ja.

Vraag 7

Bent u bereid deze vragen vóór de plenaire vergadering van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad van 12 en 13 juni a.s. te beantwoorden?

Antwoord 7

Ja.