Dagboeken Anne Frank 'naar huis'

Alle dagboeken en geschriften van Anne Frank zullen voortaan getoond worden in het huis waar ze ook geschreven zijn, het Anne Frank Huis in Amsterdam.

Minister Plasterk (OCW) heeft zijn instemming betuigd met een akkoord dat het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie), de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en de Anne Frank Stichting (AFS) hebben gesloten voor een overeenkomst waarin het NIOD alle handschriften van Anne Frank in permanent bruikleen geeft aan de AFS. Dit akkoord is vandaag, 11 juni 2009, aan de vooravond van de tachtigste geboortedag van Anne Frank, ondertekend door alle partijen, inclusief de minister. Vanaf 1 november 2009 zal het publiek al het werk van Anne Frank kunnen zien in een nieuw ingerichte tentoonstellingsruimte in het Anne Frank Huis.

Het doel van de nieuwe bruikleenovereenkomst is een optimale tentoonstelling van de dagboeken en geschriften voor een grotot publiek mogelijk te maken. Voor zo'n tentoonstelling bestaat uiteraard geen betere plaats dan het Anne Frank Huis. Hiermee wordt recht gedaan aan de grote betekenis van Anne's geschriften als cultureel erfgoed. Belangrijk is dat ook de waarde van de geschriften als archiefstuk en object van wetenschappelijk onderzoek gewaarborgd blijft.

Otto Frank, de vader van Anne Frank, overleed in 1980. In zijn testament vermaakte hij alle dagboekaantekeningen, geschriften, en het fotoalbum dat ze in het achterhuis gemaakt heeft, aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD). De dagboekaantekeningen zijn daarmee deel van de collectie van het RIOD, nu NIOD, geworden. Ten tijde van het overlijden van Otto Frank waren enkele van Anne's geschriften al in bruikleen bij de Anne Frank Stichting die het tentoonstelde in het Anne Frank Huis. Sinds 1980 leent het NIOD op regelmatige basis dagboekgeschriften uit aan de Anne Frank Stichting.

Na afsluiting van de nieuwe overeenkomst van het NIOD naar de AFS zullen alle geschriften permanent getoond worden. Het gaat dan niet alleen om het eerste roodgeruite dagboek, maar ook het tweede en derde dagboek, het Verhaaltjesboek en het Mooie Zinnenboek. Van de paar honderd losse, zeer broze, doorslagvellen waarop Anne haar dagboek vanaf mei 1944 heeft herschreven, zullen er afwisselend 40 permanent tentoongesteld worden.

Minister Plasterk: "Anne Frank is wereldberoemd en het is fantastisch dat het Nederlandse publiek én het wereldpubliek nu voor het eerst haar complete werk in het origineel kunnen zien, en dan nog wel in het huis waar het is geschreven. Ik hoop en verwacht dat het de interesse in haar geschiedenis, onze geschiedenis, nog verder zal vergroten."

President Dijkgraaf van de KNAW: "De dagboeken van Anne Frank zijn van onschatbare waarde en betekenis, voor het grote publiek én voor de wetenschap. Met deze hartelijke samenwerking tussen NIOD en AFS vinden deze twee aspecten hun natuurlijke thuis."

Directeur Marjan Schwegman van het NIOD: "Morgen zou Anne Frank 80 jaar zijn geworden, maar zij blijft voor altijd een meisje. Omdat haar dagboeken bewaard zijn gebleven weten we wat het voor een Joods meisje betekende om onder gedoken te zitten. Haar ervaring is uniek en exemplarisch, en spreekt daarom miljoenen mensen overal ter wereld aan. Door deze nieuwe overeenkomst zal haar levensverhaal nog meer reliëf krijgen en daardoor nog meer indruk maken."

Directeur Westra van de AFS: "Het is fantastisch dat de dagboeken na vele jaren 'thuis komen', terugkomen op de plek waar ze geschreven zijn. Het was de wens van Otto Frank om het gedachtegoed van Anne Frank wereldwijd te verspreiden. Met het tonen van de geschriften in het Anne Frank Huis kunnen we publiekelijk uitleggen hoe Anne haar dagboek heeft samengesteld en hoe de ontwikkeling van Anne als schrijfster plaatsvond".