Defensieministers bijeen voor Zuid-Afghanistan (video)

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop was gisteren en vandaag gastheer voor de RC South Meeting in St. Gerlach, Limburg. De RC South Meeting is een informele bijeenkomst van de ministers van Defensie van de acht belangrijkste landen die als onderdeel van de International Security Assistance Force (ISAF) militair actief zijn in het zuiden van Afghanistan, het zogeheten Regional Command South.

Minister Eimert van Middelkoop legde na afloop uit dat alleen al omdat “de situatie in het zuiden weerbarstiger is dan in andere gebieden in Afghanistan, het goed is dat de betrokken landen elkaar regelmatig in de ogen kunnen kijken."

Bekijk de video met een impressie van de RC South Meeting.

Eerste keer in Nederland

De ministers van Defensie van Australië, Canada, Denemarken, Estland, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland komen elk half jaar informeel bijeen. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen de ministers met elkaar overleggen, ervaringen uitwisselen en hun visies delen over het militaire deel van de wederopbouw in Zuid-Afghanistan. Het is voor het eerst dat deze bijeenkomst in Nederland wordt gehouden.

De Kruif

Ook de Nederlandse generaal Mart de Kruif, die momenteel commandant is van alle ruim 40.000 militairen in Zuid-Afghanistan woonde de bijeenkomst bij. De Kruif gaf aan dat extra Amerikaanse troepen inmiddels aan de slag zijn, waardoor de training van Afghaanse veiligheidseenheden aanmerkelijk kan worden verbeterd. Ook moeten zij zorg dragen voor de verbetering van de veiligheidssituatie, vooral in de provincies Helmand en Kandahar. In Uruzgan, waar het relatief rustig is, komt een Amerikaanse helikoptereenheid.

Kanteljaar 2009

Van Middelkoop stelde dat onder leiding van generaal Mart de Kruif de NAVO een paar grote slagen heeft gemaakt. “De situatie is, zeker in Uruzgan, zeer verbeterd. Desalniettemin staat ons een zware opgave te wachten. 2009 is een kanteljaar”, aldus de minister, die vervolgens uitlegt waarom: “Er zijn presidentsverkiezingen, de regering Obama heeft besloten meer dan twintigduizend extra militairen te sturen en alle landen hebben heel nadrukkelijk gekozen voor de zogeheten comprehensive approach, waarbij de militaire en civiele aanpak hand in hand gaan. Dit informele samenzijn heeft tot doel onze succesvolle samenwerking te versterken en daarmee na de succesvolle top van Boedapest en Den Haag opnieuw een beslissende stap voorwaarts te zetten ten gunste van de bevolking van Afghanistan. Daar gaat het tenslotte allemaal om: de Afghaanse regering vaster in het zadel zetten, voorkomen dat Afghanistan opnieuw een broeinest van terrorisme wordt en de bevolking van dat zo geplaagde land een nieuwe en betere toekomst geven.”

Op één lijn

Tot slot gaf Van Middelkoop aan terug te kijken op een succesvolle bijeenkomst. “Hoewel dit geen formele, concluderende, maar informele bijeenkomst is, is vandaag gebleken dat we op alle punten op één lijn zitten. Ik verwacht dat we door onze gemeenschappelijke inspanning op de middellange termijn steeds meer verantwoordelijkheden aan de Afghanen zelf kunnen overdragen. Kortom, er zit schot in. From now on, the only way is up.”