IED-oefengebied geopend op Kamp Holland

In de buitenring van Kamp Holland is vandaag het Counter Improvised Explosive Devices (C-IED) oefengebied in gebruik genomen. Hier leren nieuwe, naar Uruzgan uitgezonden, eenheden hoe ze geïmproviseerde explosieven van de Taliban tijdig kunnen herkennen en onschadelijk maken.

Tijdens hun eerste weken in het uitzendgebied is het doel van de cursus om bij alle militairen het IED-bewustzijn aan te scherpen.

Oefenen
Het oefengebied bestaat onder andere uit een nagebouwde weg, waar de oefenbommen ingegraven worden door de instructeurs. “In Nederland hebben we een totaal andere grondsoort. Deze nieuwe IED-lane geeft een goed beeld van de werkelijkheid”, aldus luitenant-kolonel Philip, hoofd afdeling Counter IED.

Realistisch
Een instructeur loopt het hele circuit af met de militairen, die zelf de bermbommen moeten opsporen met het blote oog.

Onderscheidingsvermogen
Na het aantreffen van de (onschadelijke) bom kijken ze naar het soort IED en hoe het in elkaar is gezet. Op die manier krijgen de militairen een goed beeld van de echte explosieven, zoals bermbommen, buiten de poort.

De IED’s die ingegraven worden, zijn nagemaakte of onschadelijke gemaakte bommen die aangetroffen worden in Uruzgan. “Maar we gebruiken ook IED’s uit andere gebieden, want ook die kunnen hier worden gevonden”.

Alle eenheden
Het oefengebied is niet alleen voor de genie, maar voor alle eenheden. Zo gaan ook de Afghaanse veiligheidsdiensten er gebruik van maken. De baan is opgebouwd door de Nederlandse genie, samen met hun Australische collega's. De Australiërs hebben vanmiddag al hun eerste training. De Nederlanders starten maandag met de cursus.