Kinderarbeid ook in crisis op politieke agenda houden

Ook in tijden van economische crisis is het belangrijk dat de bestrijding van kinderarbeid hoog op de politieke agenda blijft staan. Uitbanning van kinderarbeid is een van de grootste uitdagingen. Dit schrijft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een fotoboek van de fotograaf Peter de Ruiter over kinderarbeid. Het Engelstalige fotoboek wordt de dag voor de werelddag tegen kinderarbeid op 12 juni door vertegenwoordigers van SZW aan het International Program for the Elimination of Child labour (IPEC) aangeboden. Ook kondigt de minister dan een wereldwijde conferentie aan in 2010 over de bestrijding van kinderarbeid.

Het IPEC is het grootste programma van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) met betrekking tot de bestrijding van kinderarbeid. IPEC heeft de minister van SZW gevraagd om de conferentie in Nederland in samenwerking met de IAO te organiseren. Nederland heeft eerder in 1997 en 2002 het voortouw genomen bij het organiseren van internationale conferenties over dit onderwerp. Die stonden tevens aan de basis van het in 1999 tot stand gekomen Verdrag 182 van de IAO. Dit verdrag roept alle regeringen op effectieve maatregelen te nemen om de ergste vormen van kinderarbeid af te schaffen.

Op dit moment zijn er nog steeds ruim 218 miljoen kinderen werkzaam. Van die 218 miljoen kinderen, zijn 100 miljoen meisjes. Meer dan de helft van die meisjes (53 miljoen) verrichten werk in de ergste vorm van kinderarbeid in met name de landbouwsector.

De conferentie zal in mei 2010 plaatsvinden. Vertegenwoordigers van ondermeer overheden, werkgevers- en werknemersorganisaties, internationale organisaties en aan de overheid verbonden organisaties (NGO's) worden uitgenodigd.