'Ondernemen is sleutel tot welvaart en leefbaarheid in wijk'

Het kabinet heeft de afgelopen twee jaar veel gedaan om de economie in wijken te versterken. 'We hebben de gereedschapskist gevuld. Nu moeten we gezamenlijk - ondernemers, bestuurders en branche-organisaties - het gereedschap gaan gebruiken.'

Dat zei staatssecretaris Heemskerk donderdag 11 juni 2009 tijdens de start van het project 'Business Case voor de wijk' van MKB- Nederland. Economische Zaken en het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie financieren het project. In totaal is voor een periode van vier jaar voor dit project 1,5 miljoen euro beschikbaar. Heemskerk is er van overtuigd dat ondernemen de belangrijkste sleutel is tot welvaart, leefbaarheid en veiligheid in de wijken.

Microfinanciering

In de 'gereedschapskist' van Heemskerk zit onder andere een landelijk systeem van microfinanciering en coaching, een programma voor veiligheid van kleine bedrijven, Bedrijven Investerings Zones en de aanpak van regeldruk, administratieve lasten en verbetering van de dienstverlening van de overheid. Het programma voor veiligheid van kleine bedrijven wordt in september 2009 landelijk geïntroduceerd.

Leerschool

'Ik ben blij dat MKB-Nederland de handschoen oppakt en deze pilot start. Dit wordt voor alle partijen een interessante leerschool. Ik reken er op dat ook andere gemeenten en het Rijk van het project zullen leren,' aldus de staatssecretaris.

Leefbaarheid

Met 'Business Case voor de wijk' gaat MKB-Nederland vier jaar lang de economie in negen wijken vooruit helpen. Daarvoor worden speciale managers wijkeconomie aangesteld. Zij moeten zorgen voor meer bedrijvigheid maar ook voor verbeterde leefbaarheid.