Rapport expertwerkgroep depositogarantiestelsel

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 DE Den Haag

Ons kenmerk: FM/2009/ 1278 M

Betreft: Rapport expertwerkgroep depositogarantiestelsel

Geachte voorzitter,

In december is een werkgroep van experts van het Ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Nederlandsche Vereniging van Banken opgezet, met het doel te komen tot een heroverweging van depositogarantiestelsel. Het rapport van deze werkgroep doe ik u hierbij toekomen.

Ik heb mij voorgenomen om een nieuw depositogarantiestelsel uit te werken, mede op basis van dit rapport. Dit stelsel zou een ex ante gefinancierd stelsel moeten zijn, waarin banken periodiek een premie betalen die mede gebaseerd is op het risicoprofiel van de bank. Daarnaast wil ik onderzoeken of het mogelijk is om een faciliteit te introduceren, die het mogelijk maakt dat deposito’s bij betalingsonmacht van een bank kunnen worden overgenomen door een andere bank, waarbij het depositogarantiestelsel deze overname financiert.

In de kabinetsvisie op de toekomst van de financiële markten, waar deze voornemens integraal onderdeel van uitmaken, zal ik deze voornemens nader toelichten en motiveren. Zoals reeds eerder toegezegd, is het mijn bedoeling u deze kabinetsvisie nog deze maand te doen toekomen.

Hoogachtend,

De Minister van Financiën

Wouter Bos