Antwoorden op kamervragen van Agema over verzekeraars die werken met het medium dat Karst T. bejubelt

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-CB-U-2933710

15 juni 2009

Antwoorden op kamervragen aan minister Klink van het Kamerlid Agema over verzekeraars die werken met het medium dat Karst T. bejubelt (2009Z09396).

Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over verzekeraars die werken met het medium dat Karst T. bejubelt. (Ingezonden 20 mei 2009)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat een groot aantal zorgverzekeraars een samenwerkingsverband heeft met het medium G. G., die de aanslag op de Koninklijke familie bejubelt? 1)

Antwoord 1

Ik heb de berichten waarnaar u verwijst gelezen.

Vraag 2

Wat vindt u van de uitspraak van het medium dat de aanslag op de Koninklijke familie een hoger doel dient en bijdraagt aan het ontwaken van het Christusbewustzijn van het Nederlandse volk?

Antwoord 2

Ik reken het niet tot mijn taak een oordeel te geven over uitspraken van een medium.

Vraag 3

Deelt u de mening dat er geen cent gemeenschapsgeld meer mag worden gespendeerd aan iemand die dit vreselijke drama een collectief inwijdingsritueel noemt?

Antwoord 3

Volgens de berichten waaraan wordt gerefereerd heeft het medium scholing gegeven aan alternatieve therapeuten, die zorg verlenen die bij een aantal zorgverzekeraars onder de dekking van de aanvullende verzekering valt. De aanvullende verzekering wordt niet gefinancierd met gemeenschapsgeld.

Vraag 4

Hoe staat u tegenover de reactie van de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT), dat de motivatie van het medium goed vindt?

Antwoord 4

Ik reken het niet tot mijn taak een oordeel te geven over de opvatting van de VNT over de motivatie van een medium.

Vraag 5

Deelt u de mening dat de VNT de erkenning van het medium per direct moet intrekken, en dat bij weigering hiervan de zorgverzekeraars de samenwerking met de VNT moeten beëindigen?

Antwoord 5

Ik heb geen opvatting over (intrekking van) erkenning van het medium, noch over de daarvoor toepasselijke criteria, noch over de consequenties daarvan voor samenwerking met andere partijen.

1)
Trouw, 19 mei 2009: “Verzekeraars werken met medium dat Karst T. bejubelt”
De Telegraaf, 19 mei 2009: “CZ hekelt spiritueel medium”