Heemskerk stelt open source toepassingen beschikbaar voor overheden

Staatssecretaris Heemskerk stelt open source toepassingen beschikbaar aan andere overheden. Dat maakte hij maandag 15 juni 2009 bekend tijdens een bijeenkomst van de OpenDoc Society.

Met de actie wil Heemskerk andere departementen een handje helpen om tegen geringe kosten snel met open source software aan de slag te gaan. De toepassingen zijn ontwikkeld in opdracht van Economische Zaken (EZ) en worden gebruikt voor o.a. de websites van Octrooicentrum Nederland, de EVD en dienstenrichtlijn.nl. Het gaat om zogenaamde 'templates' voor websites. Hergebruik van deze templates maakt overheden minder afhankelijk van vaste software leveranciers. Ook kan hergebruik de overheid miljoenen euro's per jaar schelen in de kosten. De websites werden ontwikkeld door Rednose. Groter gebruik van open source software is één van de doelen van het Actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) van Heemskerk.

Voorlopers in de publieke sector

De staatssecretaris wees in zijn speech verder op enkele voorlopers in de publieke sector die het goed doen als het gaat om het gebruik van open standaarden en open source software. Zo maakte het St. Antonius Ziekenhuis onlangs bekend dat het 2800 desktops en alle backendsystemen over gaat zetten op open source software. Verder geeft SocialeKaarten.nl het complete aanbod van zorg, welzijn en wonen voor de burger op één digitale plek. Deze site is gemaakt aan de hand van de 3 O's: Open standaarden, Open source en Open content. Aan het einde van zijn speech riep Heemskerk de aanwezige leveranciers op om samen met de overheid te werken aan breed gedragen open standaarden.