Militairen en burgers trainen voor Uruzgan (video)

De aankomende staf van Task Force Uruzgan (TFU-VII) is afgelopen week in Ede klaargestoomd tijdens de oefening ‘Uruzgan Integration’. Bijzonder aan de veertiende editie van deze oefening was dat burgers van Buitenlandse Zaken, die in Uruzgan deel gaan uitmaken van de staf, meetrainden.

Uruzgan Integration is een zeer belangrijke voorbereiding voor de inzet van de staf in Afghanistan medio dit jaar. De nieuwe commandant, brigadegeneraal Marc van Uhm, en alle leden van zijn toekomstige staf volgden in Ede een scenario waar zij in Afghanistan mee te maken kunnen krijgen.

Ervaren trainers

Als de oefendruk toenam riepen sommige stafleden: ‘Waarom proberen we de 80-jarige oorlog in een week te proppen!’ De ervaren trainers, meestal net zelf terug uit Afghanistan, luisterden geamuseerd naar dit soort opmerkingen. Zij weten dat de nieuwe lichting straks nog vaak terug zal denken aan de oefening: ‘Hoe losten we dit probleem toen ook alweer op?’

Enthousiast

Ondanks alle beproevingen waren zowel de burgers als de militairen enthousiast over de oefening. De ervaringen van deze oefening neemt niemand hen meer af en versterkt de onderlinge band en samenwerking.

Een impressie van de oefening Uruzgan Integration 14.