Vernieuwing toezicht rijksinspecties goed op stoom

groen licht

Het bedrijfsleven heeft steeds minder hinder van het toezicht van rijksinspecties. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage Vernieuwing Toezicht – voorjaar 2009 die de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst heeft vastgesteld. Het programma Vernieuwing Toezicht wordt uitgevoerd door de Inspectieraad die bestaat uit de veertien rijksinspecties en de Belastingdienst/Douane. De opdracht is tweeledig. De toezichtlast voor bedrijven en instellingen door rijksinspecties moet omlaag met 25 procent in 18 domeinen, onder andere door minder inspectiebezoeken. Tegelijkertijd moet het toezicht effectiever en efficiënter worden.

Het programma Vernieuwing Toezicht loopt van 2007-2011, in de rapportage wordt een tussenstand gegeven. In de rapportage komt naar voren dat de positieve effecten van het programma steeds beter merkbaar worden. In het voorjaar 2009 uitgevoerd monitoronderzoek toont zelfs aan dat toezicht het enige aspect van regeldruk is waarvan ondernemers significant minder hinder ervaren dan in 2008. Toch gaat het programma zich in de komende periode nog sterker inzetten voor zichtbare resultaten.

De inspecties werken steeds selectiever. Dat betekent minder controles bij bedrijven met een laag risico en die zich goed aan de regels houden. Bedrijven met verhoogd risico krijgen daarentegen meer controles. Het reduceren van de gemiddelde toezichtlast ligt nog niet helemaal op schema, en daarvoor komen vanuit de inspecties aanvullende maatregelen.

Bedrijven in verschillende branches merken steeds meer de positieve effecten van de toegenomen samenwerking tussen inspecties. Die samenwerking richt zich onder meer op de planning van inspectiebezoeken, de rapportages daarover en de training van de inspecteurs. Ook de onderlinge uitwisseling van gegevens met ICT-hulpmiddelen om deze nieuwe werkwijze te ondersteunen komt op gang. Verder zijn de VROM-inspectie en de VWA begonnen met het invoeren van nieuwe werkwijzen die eerder op kleine schaal met succes zijn getest, zodat de gunstige effecten merkbaar worden voor de hele bedrijfstak.

Voor verbetering van het toezicht en reductie van lasten is eveneens samenwerking nodig met andere overheden. Deze krijgt steeds meer vorm, bijvoorbeeld bij het toezicht op 45 grotere chemiebedrijven in de Rijnmond door 12 landelijke, regionale en lokale inspectiediensten. Ook steeds meer gemeenten beseffen de waarde van verbetering van hun toezicht en reductie van de lasten. Rijksinspecties werken met diverse gemeenten samen, bijvoorbeeld in de vorm van ‘oog-en-oor functie’, gezamenlijke inspecties en taakoverdracht.