Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat artsen massaal bezwaar indienen tegen het Elektronisch Patiënten-dossier (EPD)

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2932660

16 juni 2009

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat artsen massaal bezwaar indienen tegen het Elektronisch Patiënten-dossier (EPD).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “Artsen dienen massaal bezwaar in tegen EPD”? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat vindt u van het feit dat een ruime meerderheid van de artsen het bezwaar-formulier tegen opneming van hun gegevens in het EPD heeft ingevuld of over-weegt dit te gaan doen?

Antwoord 2

Voor wat betreft de enquête van Medisch Contact ben ik van mening dat de onderzoeksresultaten wel erg negatief geïnterpreteerd worden. Uitkomsten van het vragenonderzoek laten immers zien dat van alle artsen bijna 50% voor invoering van het EPD is. Circa 20% van de artsen staat neutraal tegenover de invoering van het EPD en een minderheid van de artsen zegt in principe tegen invoering te zijn. Onder medisch specialisten is het aantal voorstanders ruim de helft. Een kleine 70% van de aios is voorstander. De huisartsen ‘scoren’ het laagst met 35%. Gevraagd naar de reden waarom men geen bezwaarformulier heeft ingediend geven de responderende artsen antwoorden als ‘de voordelen wegen op tegen de nadelen’ en ‘eenduidige uitwisseling is van groot belang voor goede medische zorg’. “Ik ben er van overtuigd dat het EPD er moet komen. Het zal de overdracht van gegevens verbeteren, daardoor fouten voorkomen en ten goede komen aan de behandeling”, aldus een andere arts.
De onderzoeksresultaten zijn dus wel wat genuanceerder dan nu uit de conclusies bij het onderzoek en de samenvatting in Medisch Contact naar voren komen.
Overigens staat het ook artsen in de hoedanigheid van patiënt vrij om al dan niet gebruik te maken van het EPD. Maar om als patiënt al dan niet bezwaar te kunnen maken, is het van belang dat patiënten de faciliteit krijgen aangeboden. Om die reden zullen artsen het EPD wel moeten gaan aanbieden aan hun patiënten.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het schokkend is dat artsen aangeven geen vertrouwen te hebben in de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem?

Antwoord 3

Ik wil in de eerste plaats opmerken dat de in de vraag vervatte stelling enige nuancering behoeft. Het is niet zo dat artsen in zijn algemeenheid geen ver-trouwen hebben in de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem. Een aantal bezwaarmakers heeft hier wel in de toelichting op het bezwaar gewezen.
Overigens is het zeer terecht dat artsen belang hechten aan de veiligheid en betrouwbaarheid bij de uitwisseling van gegevens.
Opvallend vind ik dat er bij een deel van de artsen sprake lijkt te zijn van een verschil in perceptie tussen de veiligheid en betrouwbaarheid van het landelijk EPD enerzijds en het regionale EPD anderzijds ten gunste van het laatste. Dit is daarom zo opvallend omdat het CBP recent kritische opmerkingen heeft geplaatst bij juist de regionale gegevensuitwisseling.
Benadrukt zij dat privacybescherming en informatiebeveiliging conform wet- en regelgeving geborgd is binnen de landelijke infrastructuur.
Overigens zijn ook de eisen op het gebied van informatiebeveiliging en betrouw-baarheid van de informatiesystemen thema’s van bespreking in het overleg dat ik heb met de koepels.

Vraag 4

Deelt u inmiddels de mening dat dit EPD niet moet worden ingevoerd?

Antwoord 4

Nee, ik ben van mening dat de landelijke uitwisseling van gegevens op een veilige en betrouwbare manier kan plaatsvinden en tot een hogere kwaliteit van de zorg-verlening kan leiden. Dankzij de landelijke infrastructuur krijgt de patiënt beter zicht op en een grotere zeggingsmacht over zijn eigen dossier. Invoering van het EPD betekent uiteraard niet dat de patiënt er gebruik van moet maken. Die keuze is aan de patiënt zelf. Om te kunnen kiezen moet een arts die keuze – en daarmee het EPD – wel aanbieden.

1) Medisch Contact, 13 mei 2009: “Artsen dienen massaal bezwaar in tegen EPD”