Collectieve verzekering voor BES-inwoners

De inwoners van Bonaire, Saba en St. Eustatius (de BES-eilanden) zijn vanaf 1 januari 2011 collectief verzekerd tegen ziektekosten. Dat zei minister Klink gisteren op Curaçao na overleg met zijn Antilliaanse ambtsgenote Leeflang.

Luchtfoto van Saba, één van de BES-eilanden.

Het verzekeringspakket voor de BES-bewoners komt overeen met het Nederlandse pakket (AWBZ en de ziektekostenverzekering).

De staatkundige verhoudingen tussen Nederland en de Antillen wijzigen per 1 januari 2011. Dan krijgen de BES-eilanden een gemeentelijke status binnen het Koninkrijk. Daardoor gaan verschillende verantwoordelijkheden over van de Antilliaanse naar de Nederlandse overheid. Ook is een programma opgezet om de volksgezondheidsituatie op de eilanden te verbeteren.

Volgens Klink zijn 2009 en 2010 ‘actiejaren’, waarbij de grootste urgentie ligt bij de plannen voor nieuwbouw en vernieuwing van de ziekenhuizen en verpleeghuizen op de drie eilanden. ‘Als deze projecten zijn afgerond, is het zorgniveau echt hoger dan nu. Met de uitvoering van de projecten is een bedrag gemoeid van 66 miljoen Antilliaanse guldens oftewel 30 miljoen euro. Ook werken er dan, eind 2011, 150 mensen meer in de zorg dan nu’, aldus de minister.

Hij benadrukte dat hij er aan hecht bij de verbetering van de zorg op de BES-eilanden samen op te trekken met de regering van de Antillen. ‘Ik zal er alles aan doen er voor te zorgen dat het een symphonie wordt en geen kakafonie.’
Minister Klink en zijn ambtsgenote Leeflang

Minister Klink (rechts) ontmoet zijn ambtsgenote Leeflang op Curaçao