Convenant Horizontaal Toezicht Utrecht

Het is mij een groot genoegen om een horizontaal toezicht-convenant met een gemeente te ondertekenen. Het is de vierde keer dat we met een gemeente een horizontaal toezichtconvenant tekenen. En voor de eerste keer is dat met één van de grote steden. Ik denk dat dat feit alleen al een bewijs is dat het concept horizontaal toezicht in een behoefte voorziet. Met bedrijven hebben we al heel wat ervaring met horizontal toezicht. Met gemeenten komt dat nu ook van de grond. Een heel goede zaak!

Bij horizontaal toezicht draait alles om vertrouwen.

Vertrouwen is essentieel voor het functioneren van de economie. Vertrouwen kun je als overheid onder andere bevorderen door middel van transparantie. Vertrouwen opbouwen door, over en weer - belastingdienst en belastingplichtige - transparant te zijn, waardoor bij het toezicht een verschuiving kan optreden van wantrouwen naar vertrouwen.

Het doel is om in wederzijds vertrouwen te komen tot een goede, open relatie tussen de Belastingdienst en de cliënt, waarin snel zekerheid kan worden geboden, gewerkt wordt in de actualiteit en waarbij minder intensief toezicht achteraf noodzakelijk is.

We hebben inmiddels ervaring opgedaan met horizontaal toezicht bij grote bedrijven, bij middelgrote ondernemingen en bij het MKB.

Zo’n handhavingsconvenant is een afspraak over de wijze en de intensiteit van het toezicht. Het komt erop neer dat de Belastingdienst vooraf wordt geïnformeerd over alle voorziene fiscale risico’s. De Belastingdienst geeft dan direct zekerheid over de fiscale gevolgen daarvan. Zo weet iedereen meteen waar hij aan toe is. Die zekerheid is voor beide partijen erg prettig. Doordat je werkt aan onderling vertrouwen kan het toezicht achteraf minder frequent en intensief. Dat geeft minder administratieve lasten. De pilot was dan ook een groot succes. En had een positieve invloed op ons vestigingsklimaat. Daarom heb ik het vorig jaar ook sterk uitgebreid.

Horizontaal toezicht bespaart veel tijd, geld en onnodig risico. Het geeft rechtszekerheid en stabiliteit.

En die komen voort uit vertrouwen dat je in elkaar durft te stellen. En, dankzij goede en heldere afspraken met elkaar, kun je dat vertrouwen ook in elkaar stellen.

De Belastingdienst is met deze vorm van toezicht trendsettend in de wereld. Zo hoorde ik laatst dat ook Zuid-Korea het concept van horizontaal toezicht van ons gaat overnemen.

Horizontaal toezicht is ook een voorbeeld van hoe de Belastingdienst erin slaagt om het makkelijker te maken voor belastingplichtigen, in dit geval voor bedrijven en andere organisaties.

En nu dus ook voor gemeenten! Met Venlo, Hardenberg en Oud-Beijerland hadden we al een convenant. Utrecht is nummer vier. Ik ben blij met deze ontwikkeling. Ook omdat we daarmee in de publieke sfeer een voorbeeldfunctie laten zien van het belang van horizontaal toezicht.

Ik hoop daarom dat er nog veel convenanten zullen volgen.