Honderden gamers op eerste LAN-machtparty

Normaal ligt er militair materieel opgeslagen, maar komend weekend bieden 2 enorme loodsen op militair complex Coevorden onderdak aan de eerste LAN-machtparty. Van vrijdagavond tot zondagmiddag gaan zo’n 500 computerspelfanaten in verschillende games de strijd aan met elkaar.

Tijdens een LAN (Local Area Network) party sluiten honderden deelnemers hun eigen computer aan op een tijdelijk netwerk om in clanverband of individueel computerspellen als Call of Duty en Counter Strike tegen elkaar te spelen. De deelnemers kunnen van vrijdagavond tot zondagmiddag onafgebroken gamen. Mocht de vermoeidheid toch toeslaan, dan kunnen ze op een veldbed in de naastgelegen loods een paar uurtjes slaap pakken.

Gamefreaks

Hoewel het volgens medeorganisator ritmeester Wilfred Bosgraaf niet om het prototype ‘computernerd’ gaat, zijn de deelnemers stuk voor stuk fanatieke gamers. “Het zijn beslist geen kinderen die thuis een beetje Playstation spelen. Je moet je eigen pc meenemen en de meeste deelnemers zijn ouder dan 18. Slechts een klein groepje is jonger.” De loods zal in ieder geval wel ogen als het prototype paradijs voor gamefreaks: kilometers kabel, honderden beeldschermen en daartussen gamers voorzien van headsets en blikjes cola binnen handbereik.

In de gamescene is de LAN-party al jaren een bekend fenomeen. Met de LAN-machtparty hoopt de organisatie de interesse van deze gewilde doelgroep te wekken voor een ICT-functie bij de landmacht. Zo is het Simulatiecentrum Landoptreden aanwezig met de ‘serieus games’ Virtual Battle Space II en Steel Beast Pro die de landmacht gebruikt voor de opleiding van miliotairen. Deze levensecht ogende computerspellen worden gebruikt voor het oefenen van tactiek, gevechtsleiding, communicatie en procedures.

Ochtendgymnastiek

Hoewel de LAN-machtparty voorlopig alleen een pilot is, hebben in de voorbereidingfase van deze bijzondere wervingsactie al 2 deelnemers besloten om te solliciteren. Bosgraaf: “Omdat een militair naast gamen ook fysiek iets moet kunnen, zijn er ook andere dingen te doen. Zaterdagochtend om 6.00 uur kunnen ze bijvoorbeeld meedoen aan ochtendreveil met gymnastiek. We gaan paintballen, er komt een demonstratie van een bergingstank en onze klein kaliber wapens worden getoond.”

Er zijn nog een aantal plaatsen vrij. Meer informatie en inschrijven op www.lan-macht.nl.