"Nieuwlanders hebben de juiste spirit"

Als er iets tegen zit, doen de Nieuwlanders in Schiedam nóg beter hun best. Dat concludeerde minister Van der Laan maandag 15 juni tijdens het wijkbezoek. 'Problemen zijn er om opgelost te worden, dát is de spirit die jullie hier hebben.'

Nieuwland is een typische 'starterswijk' met veel kleine huishoudens. Veel oude bewoners vertrekken en er stromen veel nieuwe in. De wijk ontwikkelt zich goed. Dat komt door het beleid 'transformatie Schiedam' dat in 2000 is ingezet. De vele nieuwbouwactiviteiten spelen hierbij een belangrijke rol.

Bouwvakkers
Van der Laan en zijn gevolg fietsten naar de nieuwbouwlocatie Over het Water. De gemeente en de (enige) woningcorporatie van Schiedam, Woonplus, wilden de bewoners met dit project een wooncarrière bieden in hun eigen wijk. Maar door de crisis stagneert de bouw en dus ook de herstructurering. De braakliggende terreinen zijn niet goed voor de leefbaarheid. Inmiddels heeft de gemeente subsidie aangevraagd. 'We moeten de bouwvakkers ook in 2009 en 2010 aan het werk houden', vindt Van der Laan.

Vis
In bakkerij Hicret vertelden ondernemers uit de Nolenslaan over de wijkeconomie in Nieuwland. De Turks-Nederlandse Ercan Uyrum verkoopt al twaalf jaar vis op de markt voor Jan en Wilma de Graaf. 'Ik sprak geen woord Hollands', vertelt Ercan, 'Wilma heeft me alles geleerd.' Wim Verzijden, directeur van een VMBO-school uit de wijk, geeft een toelichting op de samenwerking tussen zijn school en de ondernemers uit de straat. En de secretaris van de winkeliersvereniging merkt op dat de grootwinkelbedrijven niet meedoen. Van der Laan denkt met 'vriendelijke aandrang' te kunnen helpen.

T-shirt
In de voetbalkooi tegenover het Dreesplein trappen Van der Laan en wethouder Maarten Groene een balletje mee met het meidenvoetbal. 'We staan één punt voor', roept een fanatiekeling, 'want we hebben de minister in ons team!' Na de wedstrijd krijgt de minister een T-shirt met hun handtekeningen: 'Dan heb ik die vast als jullie wereldkampioen worden.' In het wijkcentrum praat hij met de bewonersvereniging over het vouchersysteem. De bewoners kunnen ideeën indienen die na goedkeuring worden uitgevoerd. Na een presentatie over het project voor Antilliaanse mannen, een discussie over de inburgering en de kick-off van van het project taalcoaches concludeert de minister dat hij zich thuisvoelt in de wijk. 'Mijn vader zei het al, als iets tegen zit moet je beter je best doen. En jullie doen dat!

Zie ook:

  • Fotoreportage van het wijkbezoek aan Schiedam op maandag 15 juni.