Omstanders alerter op signalen kindermishandeling

Drie maanden na de officiële lancering van de campagne Aanpak Kindermishandeling zijn de eerste positieve resultaten bekend. Meer mensen signaleren én melden gevallen van kindermishandeling.

Het percentage omstanders dat signalen van kindermishandeling herkent, is gestegen van 41% naar 49%. Uit kwalitatief onderzoek blijkt verder dat de campagne tot meer adviesvragen en meldingen leidt bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). ‘Maar we zijn er nog niet, dit is pas het begin. Het gaat er uiteindelijk om het aantal gevallen van kindermishandeling terug te dringen’, aldus minister Rouvoet.

Twee jaar durende campagne

De landelijke campagne moet ertoe leiden dat mensen in de omgeving van het kind kindermishandeling beter herkennen en bij vermoedens actie ondernemen, zodat het probleem eerder zichtbaar wordt en slachtoffers sneller geholpen worden. Uit de eerste tussentijdse evaluatie blijkt dat steeds meer mensen hierin meegaan. Een groter aantal mensen is namelijk van mening dat melding maken van mogelijke mishandeling ook daadwerkelijk nut heeft voor het kind. Dit aantal is gestegen van 63% naar 73%.

28.000 keer websitebezoek

Het publiek weet de campagnewebsite www.watkanikdoen.nl goed te vinden. Tot nu toe is de website door 28.000 mensen bezocht. Ook de andere onderdelen van de campagne, zoals de TV-spots en advertenties, blijken succesvol en worden goed gewaardeerd.