Symposium één jaar Wro

Toespaak van minister Cramer op 10 juni 2009 in Den Haag tijdens het symposium over één jaar nieuwe Wro.

Dames en heren,

Hartelijk dank voor uitnodiging. Doet me goed weer te verkeren in de kringen natuur- en milieu-organisaties, al is het maar even. Minder regels, decentraal wat kan, centraal wat moet en uitvoeringsgericht. Dat is - in een notendop - de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro).

Op 1 juli werken we er 1 jaar mee. U heeft mij gevraagd iets te vertellen over de rol van de provincie hierin. Voor degenen onder u met kinderen is het eigenlijk vanzelfsprekend: thuis basisregels volgens gezond verstand. Kinderen krijgen ruimte voor zelfontplooiing en u richt zich zo soepel mogelijk draaien van uw huishouden. In één woord: uitvoeringsgericht. Kortom, niet te veel regels, decentraal wat kan, centraal wat moet en gericht op uitvoering - zie hier de nieuwe Wro. Daar wil ik de vergelijking wel laten ophouden. Wil niet paternalistisch overkomen.

Beste collega's - want dat bent u wat mij betreft, deze week AMvB Ruimte 1e tranche aangeboden aan Eerste en Tweede Kamer. AMvB legt een aantal nationale ruimtelijke belangen vast. In één document zijn alle rijksruimtelijke belangen, zoals Ecologische Hoofdstructuur, Nationale Landschappen, ruimtelijk waterbeleid, bundeling, SER-ladder vastgelegd.
2e tranche per medio 2010 over bijv. Nationaal Waterplan, Randstad 2040. Wro heeft ruimtelijk ordeningspraktijk flink opgeschud. Een gewenst effect. De wet daagt alle provincies uit hun belangen goed en helder te formuleren.

De provincies - u zit in de zaal - u wordt gedwongen na te denken over uw rol - deze zelfreflectie is goed voor u en voor de partijen met wie u werkt aan ruimtelijke plannen. U móét de ordening van de ruimte regisseren. Deze 1 jaar jonge wet geeft u die mogelijkheid.
Geeft u de mogelijkheid efficiënt uw werk te doen.
Geeft u de mogelijkheid nationale belangen in uw provincie te beschermen.
Én het geeft u de mogelijkheid te zorgen voor het belang van uw provincie.
Dit alles beter dan voorheen.

Ik vraag u - de provincies - dit verantwoordelijk en zelfbewust te doen. Focus op uw belang en ga dat niet te buiten. Spreek met gemeenten over een rolverdeling. Wees helder en eerlijk.
Nu de goedkeuring van bestemmingsplanen voorbij is, is het van groot belang tijdig zienswijzen in te dienen.
Staar u ook niet blind op juridische middelen. Het rijk is ook selectief geweest met het gebruik van de AmvB Ruimte.
Tegen milieufederaties zeg ik: speel het spel, geen hakken in zand. Wees creatief en focus op resultaat voor iedereen. Wees bewust van rol en verantwoordelijkheid.

Ik daag hier provincies en milieufederaties uit op elegante manier hun nieuwe rol in te vullen. Denkt u samen na over rol die milieu krijgt in ruimtelijke plannen.

Voor het veiligstellen van landelijke en provinciale belangen is er de verordening. Ik ben een groot fan van dit middel simpelweg omdat het duidelijkheid geeft;

Ik denk dat nieuwe Wro bijdraagt aan het schoon houden en opruimen van landschap. Die industrieparken en kassen zijn doorn in het oog - daar maak ik geen geheim van. Advies van commissie-Noordanus: snelle herstructurering verouderde terreinen (15.000 hectare) en maatregelen invoeren zodat in toekomst niks verpaupert.

De commissie bepleit regionale aanpak onder regie provincie, verplicht parkmanagement én eerlijke verdeling van kosten.
Daden bij woorden: kabinet trekt komende 5 jaar 400 miljoen euro uit voor opknappen verouderde bedrijventerreinen + 5 pilotprojecten gestart. Van deze projecten verwacht ik met u veel te leren over duurzamere en efficientere inpassing van bedrijventerreinen.

Dames en heren,
Het Nederlandse landschap is uniek. Als delta van Europa beschikken we over een prachtig waterrijk land, een land met fraai contrast tussen oud en nieuw land. Dat landschap wint aan waarde als wij verstedelijking beter bundelen en platteland zo open mogelijk houden. Zo werkt elke provincie aan behoud/ verfraaiing van eigen landschap. Neemt niet weg dat actie nodig blijft;
En - zo nu en dan gaat het even mis. U weet wat er valt daar waar gewerkt wordt.

De Groningse dorpen Garmerwolde, Nieuw Beerta en Onderdendam mochten meedenken over nieuwe ruimtelijke visie voor hun gebied. Maar werden uiteindelijk genegeerd in het plan. Groninger provinciebestuur inmiddels spijt betuigd. Het blijft mensenwerk, laten we lessen trekken uit ervaringen.

Dank u hartelijk voor de aandacht en ik zie er naar uit samen te werken aan mooie Nederlandse landschappen.