Antwoord op Kamervragen over SER-deelname zzp-ers

De minister-president heeft vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Van Gent (GroenLinks) over zijn uitspraken dat zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) in de SER zouden moeten deelnemen.

Hierbij doe ik, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Economische Zaken u toekomen de antwoorden op de kamervragen van het lid Van Gent (GroenLinks) over de uitspraken van de minister-president dat zzp-ers in de SER zouden moeten deelnemen, mij toegezonden op 28 mei 2009, nr. 2009Z09901

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende

-------------------------------------------------------------------------------------

Vraag 1

Wat heeft u tot uw uitspraken in het artikel 'Sterker uit de crisis met Rijndeltamodel' over het betrekken van outsiders zoals zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) bij het sociaal-economisch overleg gebracht? 1)

Antwoord

De beschouwing in het NRC-Handelsblad waar de vragen naar verwijzen, stelt dat het huidige tijdsbestek om meer verantwoorde marktwerking vraagt. Daarbij is een nieuwe balans voor de verhouding tussen markt, overheid en burgersamenleving nodig. Dat is de centrale boodschap in het artikel "Sterker uit de crisis met Rijndeltamodel". De positie van zelfstandigen, een groep van meer dan een miljoen mensen binnen onze beroepsbevolking, is opmerkelijk. Zij zijn immers zwak georganiseerd en een relatieve outsider in het bestaande model van overleg en sociale zekerheid.

Vraag 2

Kunt u aangeven hoe en binnen welk tijdsbestek u ervoor gaat zorgen dat zzp-ers bij het sociaal-economisch overleg een vaste plek aan tafel krijgen?

Antwoord

Ik heb in het artikel mijn bereidheid geuit om hierover met sociale partners van gedachten te wisselen; dit kan zo spoedig mogelijk gebeuren. Ook in de beantwoording op de vragen van het lid Blok (ingezonden 20 mei 2009) ben ik hier verder op ingegaan. De staatssecretarissen van Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben overigens op 20 juni 2008[1] bij hun antwoord op vraag 9 de Kamer geschetst hoe eventuele toelating tot de SER in zijn werk gaat.

Vraag 3

Welke stappen gaat u nog meer ondernemen om de verschillen tussen outsiders en insiders binnen het bestaande model van overleg en sociale zekerheid weg te nemen?

Antwoord

Zie het antwoord op vraag 2.

1) NRC Handelsblad, 19 mei 2009

[1] Kamerstukken II 2007/2008 nr 31 311, nr. 18