Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Leijten over het sluiten van de productiekeuken van Atlant Zorggroep

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2935262

16 juni 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over het sluiten van de productiekeuken van Atlant Zorggroep (2009Z10095).

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht in het streven om de productiekeuken op Apel-doorn uit kostenoverwegingen te sluiten? 1)

Antwoord 1

Het is de taak van de leiding van een zorginstelling af te wegen om een eigen productiekeuken in stand te houden.

Vraag 2

Is u bekend of Atlant Zorggroep in financieel zwaar weer terecht is gekomen? Zo ja, wat zijn daarvan de oorzaken? Zo nee, bent u bereid dit te onderzoeken?

Antwoord 2

Desgevraagd heeft deze zorginstelling mij te kennen gegeven dat de instelling financieel gezond is. Ik zie geen aanleiding dit verder te onderzoeken.

Vraag 3

Wat is uw reactie op het voornemen van de vakbond om niet te staken om zo de voeding van ouderen in de verzorg- en verpleeghuizen niet in gevaar te brengen? Hoe verhoudt dit voornemen zich tot sluiting van de keuken?

Antwoord 3

Het is goed dat de vakbonden stakingen alleen inzetten als laatste redmiddel, er prudent mee omgaan en proberen om te voorkomen dat niet-betrokkenen/kwetsbare mensen nadeel van acties ondervinden.

Vraag 4

Bent u van mening dat Atlant Zorggroep een sociaal plan dient te maken voor het personeel dat zij als boventallig heeft betiteld? Zo ja, bent u bereid Atlant Zorg-groep hiertoe te bewegen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4

In het Nederlandse systeem van arbeidsverhoudingen bestaat uitgebreide regel-geving in het arbeidsrecht rond reorganisaties en al dan niet gedeeltelijke be-drijfssluitingen. Daarin is ook plaats gemaakt voor inbreng vanuit de Onder-nemingsraad en de vakbonden. Verder zijn er in de hier van kracht zijnde CAO ook regels over opgenomen. Het meest substantiële deel van wat in sociale plannen wordt geregeld, namelijk de bovenwettelijke aanvulling op de werk-loosheidsregelingen, is daar ook in geregeld. Om mensen zoveel mogelijk van werk naar werk te brengen hebben mijn collega-bewindslieden van SZW tal van systemen ontworpen en voorzieningen getroffen.

Vraag 5

Zijn zorgkantoren, medewerkers en ook bewoners en patiënten van Atlant Zorggroep geïnformeerd over het sluiten van de productiekeuken uit kosten-overwegingen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 5

De leiding van een zorginstelling is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in hun zorginstelling. U richt deze vraag dus eigenlijk aan het verkeerde adres. Niettemin kan ik bevestigen dat het bestuur van de instelling met de bewo-ners, de centrale cliëntenraad en de centrale ondernemingsraad over het voorne-men heeft gesproken.

1) Stentor, 26 mei 2009