'Gas blijft belangrijk voor de energievoorziening'

'Gas als relatief schone fossiele energiebron gaat de komende decennia eerder een grotere rol dan een kleinere rol spelen in de energievoorziening'. Dat zegt minister Maria van der Hoeven. De minister verwacht dat Nederland ook de komende vijftig jaar zeker nog gas blijft gebruiken.

'Mijn ambitie is Nederland om te bouwen tot de gasrotonde voor Noordwest-Europa', aldus de minister. Deze rol krijgt steeds meer gestalte door de verdere versterking van de gasinfrastructuur en de verbindingen met het buitenland. ´Dankzij de gasvondst in Groningen zijn niet alleen alle Nederlanders aangesloten op aardgas, maar is inmiddels ook een gasinfrastructuur opgebouwd met aansluitingen op de omringde landen en Groot-Brittannië. Dat is uniek in de wereld', aldus Van der Hoeven.

De minister bezoekt dinsdag 16 juni 2009 Slochteren en Groningen ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van het Slochterengasveld.

Veranderingen

De gasmarkt is sterk aan verandering onderhevig. Op termijn zal Nederland meer gas moeten importeren, vanwege de afnemende gasvoorraden in de Groningse bodem. Ook als Nederland minder gas produceert wil Van der Hoeven de huidige gasinfrastructuur benutten, onder andere door aardgas uit andere landen op te slaan in lege gasvelden. Vervolgens kan het gas in Nederland worden gebruik, of doorgevoerd worden naar het buitenland. Ook de aanleg van aanlandingsplaatsen voor vloeibaar gas (LNG) vindt de minister in dit verband van belang.

Energiezekerheid

Daarnaast wil de minister de contacten met gasproducerende landen uitbouwen, om ervoor te zorgen dat Nederland verzekerd blijft van de aanvoer van gas. Goede contacten via organisatie zoals het International Energy Forum (IEF) of bilaterale contacten helpen om meer samenhang in de wereldmarkt voor energie te brengen. Het gaat daarbij om het creëren van zekerheid zowel aan de aanbodkant als aan de vraagkant. Marktdoorzichtigheid, een goede en open uitwisseling van gegevens over productie en reserves, is daarbij van vitaal belang, aldus de minister.