Lancering Canonboek en prijsuitreiking

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren, meisjes en jongens,

Meneer Van Hall, Alfred, het doet me veel plezier het Watercanon-boek in handen te hebben. Dat wordt aangenaam bladeren door de geschiedenis van ons waterland!

Die geschiedenis, daar maken wij ook allemaal deel van uit. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat Nederland niet kan overstromen. Een maand geleden was ik op het strand bij Voorne, waar we 2,5 miljoen kuub zand opspuiten. Met die enorme berg zand maken we de kust veilig en zorgen we ervoor dat zelfs bij een zware storm de zee ons land niet kan wegspoelen.

Zo zijn we eigenlijk altijd al bezig geweest om ons land op het water te veroveren. Die eeuwenlange strijd met het water komt heel mooi terug in de Watercanon.

Ik heb al in een vroeg stadium gezegd dat er van de Watercanon niet alleen een website maar ook een boek moest komen. Daarnaast is er ook een reizende tentoonstelling gemaakt, die hier in het Nederlands Architectuurinstituut voor het eerst is te zien. Daarmee hebben we een drieslag gemaakt om trots op te zijn.

De tentoonstelling leent zich bij uitstek voor de eerste kennismaking met de watergeschiedenis en brengt heel overzichtelijk de hoofdlijnen in beeld.

De internetsite is ontzettend handig om gericht informatie bij elkaar te zoeken en door te klikken. Ik hoop dat jullie bij de research voor jullie opdracht ook veel hebben gehad aan de informatie op www.watercanon.nl. En jullie zijn niet de enigen. Sinds half december is de website al ruim 53.000 keer bezocht!

Een boek heeft weer een andere functie dan een website. In een boek kan je niet doorklikken, maar je kunt het wel gemakkelijk overal mee naartoe nemen en al lezend je laten meeslepen door het verhaal.

Al met al ben ik meer dan tevreden over het samenhangende geheel van tentoonstelling, website en boek. Die drie sluiten prima op elkaar aan en geven samen een goed beeld van de spannende geschiedenis van het water in ons land.

Is de Watercanon, die we half december ten doop hebben gehouden, met het boek en de tentoonstelling nu dan helemaal af? Nee, de Watercanon is nog niet helemaal compleet. Er mist nog een laatste stukje: het 26ste venster. We zijn hier in de eerste plaats allemaal naartoe gekomen om die laatste bouwsteen te plaatsen.

Jongens en meisjes, jullie weten, dat 26ste venster, dat was voor jullie. Ik heb jullie een half jaar geleden uitgenodigd om aan de slag te gaan en jullie ideeën over het water in de toekomst in beeld te brengen. Om te bedenken hoe we ondanks de stijgende zeespiegel en het veranderende klimaat ons land veilig kunnen houden.

Dat heeft heel veel leuks en moois opgeleverd.
Ik heb goede ideeën zien langskomen voor wonen op het water, op piepschuim met beton of in glazen bollen. Er is een plan om met z’n allen ondergronds te gaan en een ander om autosnelwegen te vervangen door vaarwegen. Jullie stellen voor om waterreservoirs te maken om de gevolgen van overstromingen tegen te gaan of juist extra land in te polderen, zand op te spuiten en met water energie op te wekken.

Dat zijn allemaal creatieve en vernieuwende ideeën. Ik vind net als jullie dat we zo verstandig en zuinig mogelijk met energie moeten omgaan. Dat fietsen en varen beter is dan altijd maar met de auto. En dat we Nederland anders moeten gaan inrichten, met soms meer ruimte voor rivieren en dan weer meer zand of hogere dijken om ons te beschermen tegen het stijgende water.

Jullie begrijpen natuurlijk net zo goed als ik dat het gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Een verhaal vertellen of een tekening maken over wat er moet gebeuren is een stuk simpeler dan het echt uitvoeren. Daar zijn we de komende tientallen jaren mee zoet.

Ik reken op jullie en jullie leeftijdgenoten. Onder jullie zijn de watermanagers van morgen, die straks het water indammen of juist laten stromen. Die ervoor zorgen dat Nederland veilig blijft en daarmee de toekomst van ons land bepalen. Ik ben blij om te zien dat dankzij de wedstrijd voor het 26ste venster van de Watercanon jullie belangstelling voor werken met water is gewekt. Jullie eerste waterklus zit erop.

Meisjes en jongens, dames en heren,

Dan is nu het spannendste deel aangebroken van deze bijeenkomst: de bekendmaking van de winnaars. Daarvoor maak ik graag plaats voor de voorzitter van jury, Peter Haasbroek.