Minister Hirsch Ballin naar conferentie huiselijk geweld in Noorwegen

Minister Hirsch Ballin van Justitie neemt donderdag 18 en vrijdag 19 juni deel aan de 29e Conferentie van Europese ministers van Justitie van de Raad van Europa in Noorwegen. De conferentie staat in het teken van huiselijk geweld.

In de Noorse plaats Tromsø bespreken de ministers op welke wijze huiselijk geweld binnnen de landen van de Raad van Europa beter bestreden kan worden. Nederland zal onder meer wijzen op de goede ervaringen die zijn opgedaan met het huisverbod, dat burgemeesters kunnen opleggen aan plegers van huiselijk geweld. Ook wordt er gesproken over een toekomstig verdrag tegen huiselijk geweld.

Naast de officiele inbreng zal minister Hirsch Ballin de Nederlandse film ‘Zingen in het donker’ vertonen. Deze film werd in het voorjaar van 2008 gemaakt in opdracht van de Mutsaersstichting in Venlo, die als hulpverleningsinstantie een gerichte aanpak van huiselijk geweld voorstaat. De film, geregisseerd door Martie Dekkers en Ed van Otterdijk uit Eindhoven, toont op indringende wijze hoe verstoorde relaties binnen een familie tot een dramatische ontknoping leiden. In de film spelen naast Carice van Houten en Frank Lammers ook Aart Staartjes en Gaite Jansen.

In verband met het 60-jarig jubileum van de Raad van Europa reist vwo-scholier Rick Soomers mee in de delegatie van minister Hirsch Ballin. Rick Soomers was winnaar van een werkstukwedstrijd over mensenrechten en de Raad van Europa en sleepte daarmee de reis in de wacht.