Antwoorden op kamervragen van Spa over het spoedoverleg van EU-gezondheidsministers over de Nieuwe Influenza A (H1N1)(voorheen mexicaanse griep)

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-K-U-2930163

18 juni 2009

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Sap (GroenLinks) over het spoedoverleg van EU-gezondheidsministers over de mexicaanse griep (2009Z08369).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat er volgens schattingen van de Europese Commissie slechts voor 16% van de Europese bevolking virusremmers (zoals Tamiflu) voorhanden zijn en dat verschillende EU-landen geheimzinnig doen over hun voorraden? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Welke EU-landen doen geheimzinnig over hun voorraden? Welke landen hebben te weinig voorraad?

Antwoord 2

Ieder EU-land heeft haar eigen verantwoordelijkheid zich voor te bereiden op een mogelijke pandemie en daarmee voor het al dan niet aanleggen van een eigen voorraad.
De EU Commissie maakt een overzicht van de voorraden die de landen hebben aangelegd. Sommige landen hebben besloten dat de omvang van de voorraad staatsgeheim is.

Vraag 3

Deelt u de mening dat Europese samenwerking en onderlinge solidariteit cruciaal zijn om de varkensgriep te bestrijden?

Antwoord 3

Ja. Hiertoe zijn de Europese ministers afgelopen 30 april in de Europese gezondheidscommissie bijeengekomen. Met de Europese Ministers heb ik afgesproken om zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken en in ieder geval te voorkomen elkaars concurrenten te zijn.

Vraag 4

Gaat u in het spoedberaad met uw Europese collega’s pleiten voor Europese maatregelen om zo snel mogelijk voldoende virusremmers in voorraad te krijgen?

Antwoord 4

Zie antwoorden op vragen 2 en 3.

Vraag 5

Bent u ervan op de hoogte dat viroloog Osterhaus gisteren ervoor pleitte een gezamenlijke Europese bestelling te plaatsen voor het nog in ontwikkeling zijn de vaccin tegen varkensgriep? 2) Onderschrijft u dat pleidooi, en gaat u zich in het overleg met uw collega's ook hard maken voor zo'n gezamenlijke bestelling?

Antwoord 5

Ik heb met de ministers van de andere EU landen afgesproken dat we zoveel mogelijk gezamenlijk optrekken richting de vaccin fabrikanten. Een gezamenlijke bestelling van vaccin op EU-niveau is echter geen haalbare ambitie.

Vraag 6

Is Nederland bereid geld vrij te maken voor de ontwikkeling van het vaccin? Zo ja, zet u ook in op Europese afspraken om ervoor te zorgen dat alle EU-landen dat doen?

Antwoord 6

Geld voor de ontwikkeling van een vaccin is niet nodig. De WHO ontwikkelt een prototype vaccin dat ter beschikking wordt gesteld aan de fabrikanten. Ik ben wel bereid om geld uit te trekken voor de aanschaf van vaccins.

Vraag 7

Is het aannemelijk dat de bron van de varkensgriep in of nabij een industriële varkenshouderij in Mexico ligt die in handen is van een Amerikaans bedrijf? 3)

Antwoord 7

Het is nog niet precies duidelijk hoe dit virus is ontstaan, een van de mogelijkheden is dat het nieuwe virus is ontstaan in varkens en vervolgens naar de mens is overgegaan.

Vraag 8

Bent u bereid alle vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden?

Antwoord 8

De beantwoording heeft helaas vertraging opgelopen ondanks mijn intentie om de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Voor overige vragen en antwoorden over de laatste stand van zaken verwijs ik u naar www.rivm.nl/nieuwe-influenza

1) EuropeanVoice.com, 28 april 2009: “EU ‘on alert’ for ‘novel flu’”
http://www.europeanvoice.com/article/2009/04/eu-on-alert-for-novel-flu-/64719.aspx
2) Pauw en Witteman, 28 april 2009
3) De Standaard, 29 april 2009: “Inwoners La Gloria denken dat ziekte bij hen is ontstaan”
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=JP29KUH0