Organisatie van de examens goed verlopen

De centrale examens zijn ook dit jaar goed verlopen. Voor het eerst zijn de havo examens afgenomen volgens de vernieuwde tweede fase.

Ook werden er nog examens volgens de oude tweede fase afgenomen. "Deze overgangssituatie heeft voor het havo extra veel gevergd. Mijn complimenten aan alle docenten en scholen die de examens weer tot een succes hebben gemaakt", aldus staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. Vandaag krijgen alle leerlingen die examen havo en vwo hebben gedaan te horen of ze geslaagd zijn. Gisteren hebben de leerlingen van het vmbo dit al te horen gekregen.

Doordat er volgens de oude en de vernieuwde tweede fase examens zijn gemaakt kan er geen prognose worden gegeven over het slagingspercentage van het havo. Naar verwachting zal het slagingspercentage voor het vwo en het vmbo niet anders zijn dan vorig jaar. De landelijke examenuitslagen worden pas in het najaar bekend.

Op grond van meldingen van het Laks is drie keer bij het examen een vraag geschrapt. Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft zelf aan de examenklachtenlijn van het Laks leerlingen te woord gestaan. "Je ziet dat gegronde klachten van leerlingen er echt toe doen. Het houdt de examenmakers scherp. Het Laks speelt een belangrijke rol tijdens de examens", aldus de staatssecretaris.