Aftrap antidiscriminatiecampagne

Minister Ter Horst heeft dinsdag 23 juni het startsein gegeven voor een landelijke campagne, gericht op het tegengaan van discriminatie. Onderdeel van de campagne is onder meer een website (www.discriminatie.nl (extern)) en een telefoonnummer (0900 – 2 354 354) waar iedereen terecht kan voor hulp en advies als het gaat om discriminatie of om (mogelijke) gevallen van discriminatie te melden.

twee mannen, één man houdt een foto van het gezicht van een vrouw vóór zijn gezicht

De centrale vraag van de campagne luidt: ‘Moet jij jezelf thuislaten als je naar buiten gaat?’ Onder die vlag benadrukt de campagne de komende zes weken dat niemand zich anders voor hoeft te doen dan hij of zij is. Bovendien onderstreept de campagne dat het sinds dinsdag 23 juni wettelijk geregeld is dat iedereen in zijn of haar nabije omgeving terecht kan voor hulp en advies als het gaat om discriminatie of om (mogelijke) gevallen van discriminatie te melden. De campagne bestaat onder meer uit advertenties, abri’s, banners, radio- en televisiespotjes.

De campagne wordt gevoerd in het kader van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen die op 23 juni is aangenomen. Nederland is daarmee het eerste land in Europa dat deze mogelijkheden wettelijk regelt. De wet garandeert een landelijk netwerk van deze voorzieningen.

Tegelijk met de campagne is voor het eerst landelijk cijfermateriaal beschikbaar van het LECD, het landelijk expertisecentrum van de politie dat zich richt op diversiteit en de bestrijding van discriminatie.

Uit dit Criminaliteitsbeeld Discriminatie blijkt onder meer het volgende:

  • Er komt zes keer per dag bij de politie een melding of aangifte binnen van discriminatie. In 2008 betekende dit dat 2240 incidenten zijn binnengekomen bij de politie.
  • In 261 gevallen ging het om discriminatie van politieambtenaren.
  • Tien procent van de incidenten speelt zich af in de directe woonomgeving van het slachtoffer.
  • Het aantal incidenten gericht tegen homoseksuelen over 2008 vertoont een licht stijgende lijn.