Militairen en agenten ontvangen herinneringsmedaille

Het zijn de missies die in de media vaak wat minder aandacht krijgen, maar vandaag stonden 170 militairen van alle krijgsmachtdelen en 4 politieagenten in het middelpunt van de belangstelling. Ze ontvingen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun deelname aan diverse kleinere militaire missies in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

De agenten en militairen stonden vandaag nog een keer zij aan zij om de blijk van waardering voor hun gemeenschappelijke inzet in ontvangst te nemen. Luitenant-generaal Dick van Putten, commandant Koninklijke Marechaussee, reikte de medailles vandaag uit in sporthal Merwestein, Nieuwegein.

3D benadering

De te decoreren militairen en politieagenten hebben onder meer deel uitgemaakt van de EU-missie in Kosovo, het hoofdkwartier van ISAF in Kabul, het contingents- en regionaal commando van ISAF in Kandahar en de VN-missies in het Midden-Oosten en Soedan. Ook worden eenmalig herinneringsmedailles uitgereikt voor militairen die deelnamen aan de EU Monitor Missie in Georgië.

De 3D benadering (Diplomacy, Defense and Development) van Nederland boekt internationaal veel waardering. Een onderdeel van deze werkwijze is het opleiden van de lokale politie. De 4 agenten werkten gedurende de missies geïntegreerd en intensief samen met de militairen om deze benadering te realiseren.