Staatssecretaris bij Groninger Veteranendag

Staatssecretaris Jack de Vries was vanmorgen te gast op de veteranendag in Groningen, een stad die 2300 veteranen herbergt. In de Martinikerk sprak de bewindsman 350 van hen toe.

In Groningen is tijdens de bevrijding flink gevochten en in Indië zijn 136 Groningers gesneuveld. Volgens De Vries is het een stad vol met verhalen die het waard zijn om gehoord te worden. “Omdat ze niet alleen een persoonlijke ervaring inhouden, maar ook een boodschap voor de samenleving. Dat vrede voorspoed en veiligheid geen vanzelfsprekendheden zijn. Dat vrijheid vraagt om verantwoordelijkheid.”

Verhalen

Steeds meer veteranen en actieve militairen doen op scholen hun verhaal, zo zei de staatssecretaris. “Verhalen uit Indië, Korea en Afghanistan, maar ook die uit Nieuw Guinea, Libanon, Bosnië, Afrika en Irak. Vertel die verhalen!" zo riep hij op! “De mooie, maar ook de minder mooie. Neem ons mee! Maak ons bewust van wat u hebt meegemaakt. Door het levend houden van de historie, en het telkens toevoegen van nieuwe verhalen van nieuwe generaties veteranen houden we de maatschappij bij de les”.

Vlaggen

Het kabinet heeft onlangs besloten dat op Nederlandse Veteranendag, de laatste zaterdag in juni, een vlaginstructie geldt. Deze dag is toegevoegd aan Koninginnedag en 4 en 5 mei. “Voor u mag iedereen de vlag uitsteken”, zo zei De Vries.

Morgen vindt de vijfde Nederlandse Veteranendag plaats. Daarnaast zijn er op of rondom deze officiële dag in 200 gemeenten lokale veteranenbijeenkomsten.